Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA DJEČJE KNJIGE (TV 777 gostovanje)

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige u NBCG „Đurđe Crnojević“, na Jutarnjem programu TV 777 gostovala je 4.03.2017. godine pomoćnica direktora Dragica Lompar. Za međunarodni dan dječje knjige proglašen je 2. april, dan kada je 1805. godine rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik i proslavljeni pisac za djecu. Ovaj datum se obilježava u svijetu od 1967. godine i od tada se širom planete u školama i bibliotekama organizuju druženja sa dječjim piscima.

U cilju promocije dječje knjiženosti, knjige i čitanja, NBCG je pozvala dvojicu crnogorskih pjesnika za djecu – Velimira Ralevića i Slobodana Vukanovića, koji su osnovcima cetinjskih škola čitali poeziju i poklanjali svoje knjige. Osim toga, organizovana je izložba dječjih knjiga najpoznatijih svjetskih i crnogorskih autora, a djeci su podijeljene i knjige iz viškova koje Biblioteka posjeduje.

Tokom gostovanja, bilo je riječi i o tome koliko danas djeca koriste usluge biblioteka u Crnoj Gori, kako su organizovane biblioteke prema strukturi građe i profilu korisnika, te da bi bilo veoma zanimljivo predstaviti sve vrste biblioteka u nekom narednom periodu.