Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PREDSTAVLJENA SARADNJA NBCG I EUROPEANE U JUTARNJEM PROGRAMU RTCG

Gost Jutarnjeg programa Radio televizije Crne Gore u subotu, 04.03.2017. godine, u okviru rubrike EU kutak bila je Slađana Sjekloća iz Nacionalne biblioteke. Tema razgovora bila je saradnja Nacionalne biblioteke sa Europeanom, digitalnom bibliotekom kulturne baštine Evrope.

Evropska digitalna biblioteka kreirana je 2008. godine sa ciljem da se kulturno blago Evrope učini pristupačnim svim građanima Evrope. Značajan broj evropskih muzeja, galerija, biblioteka, arhiva digitalizuju svoje kolekcije i preko ovog portala omogućavaju njihovu dostupnost online.

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ stavila je po prvi put na platformu Europeane svoje digitalizovane sadržaje u vidu 50 starih dopisnica i 30 starih pozorišnih plakata, a prema riječima Sjekloće, planirano je da se tokom ove godine postavi još nešto od bogate građe koju Nacionalna biblioteka Crne Gore posjeduje.

Sjekloća je takođe istakla da Biblioteka intezivno radi na digitalizaciji svoje građe i da je do sada  digitalizovano preko 110.000 stranica stare crnogorske periodike, stare i rijetke knjige, geografskih karata, razglednica, fotografija, i sl.

Na kraju, javnosti je predočila da je, u okviru tematskih zbirki kreiran portal „Petar II Petrović Njegoš“: http://www.petarpetrovic2nbcg.me. Na portalu je moguće pronaći izdanja „Gorskog vijenca“ na različitim jezicima, Njegoševa pisma i ostala Njegoševa djela, ali i ono što su drugi pisali o njemu, kao i to da je digitalizovan i legat Radivoja Lole Đukića, poznatog jugoslovenskog i crnogorskog televizijskog, filmskog i pozorišnog reditelja, slikara, publiciste i satiričara.