Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

SVEČANOST POVODOM 170 GODINA OD OBJAVLJIVANJA ‚‚GORSKOG VIJENCA”

Nacionalna biblioteka Crne Gore ‚‚Đurđe Crnojević” je, u ponedjeljak 27-og februara nizom aktivnosti, obilježila 170 godina od objavljivanja ‚‚Gorskog vijenca”.

U 12h u holu Biblioteke otvorena je izložba starih i rijetkih izdanja i prevoda „Gorskog vijenca“, kao i plakata i pozivnica štampanih raznim povodima vezanim za ovo djelo. Izložbu je otvorio direktor Nacionalne biblioteke, gospodin Bogić Rakočević, koji je istakao značaj ‚‚Gorskog vijenca” sa više aspekata.

Nakon pozdravne riječi direktora, prisutnima se obratio Slobodan Marunović, glumac Crnogorskog narodnog pozorišta, koji je govorio odlomke iz Njegoševih djela. Ovaj dio svečanosti posebno je bio namijenjen učenicima cetinjskih škola, koji su u velikom broju posjetili izložbu.

U drugom dijelu programa prikazan je dokumentarni film koji je Nacionalna biblioteka   pripremila povodom ovog značajnog jubileja. Nakon filma svoju besjedu o Njegošu i ‚‚Gorskom vijencu” održala je profesorica doktorica Sonja Tomović Šundić. Kako je istakla: ‚‚Njegoš je najsveobuhvatnija misao i jezik Crne Gore, on je sinteza našeg filozofskog i književnog nasleđa, on je naša najviša vrijednost i izvor vrijednosti, on je naša tradicija i izvor tradicije, on je naša ulaznica za evropsku kulturu dostojna pjesnika Homera, Getea i Dantea”.