Uvodna riječ

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (NBCG), sa jednim od najdubljih korijena među nacionalnim bibliotekama u ovom dijelu Evrope, predstavlja istinsku riznicu crnogorske pisane baštine, intelektualnu memoriju nacije i jedan od simbola kulture u državi. Nacionalna biblioteka čuva materijalne dokaze o kulturnoj stvarnosti Crne Gore, ali i o postanku i identitetu naroda koji vjekovima žive na ovom dijelu Balkana. Kao biblioteka sa jednom od najbogatijih i najraznovrsnijih kolekcija u regionu, Nacionalna biblioteka promoviše crnogorsku pisanu baštinu i obogaćuje kulturni životu građana Crne Gore. Pod okriljem te misije, Biblioteka čuva pisane i na drugim medijima objavljene publikacije u državi.

Projekti Nacionalne biblioteke, kao što su Virtuelna biblioteka Crne Gore (VBCG) i Digitalna biblioteka Crne Gore, omogućavaju korisnicima globalno korišćenje bibliografskih informacija i dokumenata u elektronskom obliku. Naravno, publikujući crnogorsku nacionalnu bibliografiju i organizujući naučne skupove, izložbe, koncerte i filmske projekcije, crnogorska Nacionalna biblioteka služi znanju i obrazovanju, podstiče istraživanje, učenje i kreativnost.

Matična biblioteka svim bibliotekama u Crnoj Gori je i nacionalna agencija za dodjelu ISBN, ISSN, ISMN i ostalih međunarodnih bibliografskih brojeva, kao i za izradu CIP-a (Katalogizacija u publikaciji) za izdavače u Crnoj Gori.

Nacionalna biblioteka ima bogatu međunarodnu saradnju sa nacionalnim bibliotekama iz čitavog svijeta, kako u razmjeni publikacija, tako i na raznim internacionalnim projektima.

Hram knjige i znanja, Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“, predstavlja neizbježnu adresu za sve koji žele da bolje upoznaju istoriju pisane riječi u Crnoj Gori, ali i njenu bogatu stvarnost.

Bogić Rakočević
direktor NBCG „Đurđe Crnojević“