Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

BESJEDA SENKE NAUMOVSKE NA 13. MEĐUNARODNOM SAJMU KNJIGA U PODGORICI

Autor fotografija: Boško Ivović (Fotograf međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja)

U okviru programskih aktivnosti 13. međunarodnog podgoričkog sajma knjiga juče je besjedu održala dr Senka Naumovska, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke Makedinije “Kliment Ohridski” sa ciljem da se naša javnost upozna sa građom o Cmoj Gori koja se čuva u makedonskoj biblioteci, s posebnim osvrtom na djela Božidara Vukovića Podgoričanina. Ona je govorila na temu “Građa o Cmoj Gori u fondovima Narodne i univerzitetske biblioteke Makedonije “Kliment Ohridski”. Istakla je da je osmoglasnik “Oktoih”, koji je štampan od 1493. do 1494. u štampariji Božidara Vukovića, samo dio bibliotečke građe koju čuva biblioteka u Skoplju.

„U našem fondu imamo sačuvanih 12 listova “Oktoiha”. Tu su i zbornik “Minej”, koji je štampan između 1536. i 1538. godine, kao i “Psaltir” iz 1546., koji je takođe štampao Božidar Vuković“, rekla je na tribini dr Senka Naumovska.

Ona je, u susret proslavi obnove crnogorske državnosti, najavila izložbu bibliotečke građe koja je u vezi sa Crnom Gorom, a koja će biti održana u sklopu Dana crnogorske kulture u Skoplju.

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Bogić Rakočević, naglasio je da je upravo sa Skopljem potpisan prvi sporazum o saradnji u oblasti kulture nakon što je Crna Gora obnovila državnost.

Na tribini je pokrenuto i pitanje razmjene bibliotečke građe Crne Gore i Makedonije.