Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

„CRNOGORSKO BIBLIOTEKARSTVO, STANJE I PERSPEKTIVE”

Autor fotografija: Boško Ivović (Fotograf međunarodnog sajma knjiga i obrazovanja)

Juče je na 13. međunarodnom sajmu knjiga i obrazovanja u Podgorici, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević”organizovala okrugli sto na temu Crnogorsko bibliotekarstvo, stanje i perspektive“.

Cilj ovoga skupa je bio evidentiranje postojećeg stanja u cmogorskom bibliotekarstvu u smislu obuhvatanja niza problema koji danas opterećuju ovu oblast i sagledavanje njihovog prevazilazenja. Pored ostalog, riječ je o obnovi knjižnog fonda, kadrovskoj strukturi, prostornim kapacitetima, finansijskim teškoćama, izuzimanje kupovine knjiga iz javnih nabavki i tome slično.

U pozdravnoj riječi, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore je, između ostalog, najavio organizovanje sličnih skupova i u narednom periodu, kako bi se pomoglo u rješavanju aktuelnih problema u bibliotečkoj djelatnosti.

Dragica Lompar, pomoćnica direktora Nacionalne biblioteke Crne Gore, takođe učesnica okruglog stola, govorila je o sticanju stručnih kompetencija u bibliotekarstvu i skrenula pažnju na loše rezultate trenutnog načina organizovanja stručnog ispita za bibliotekare.

Direktorica biblioteke u Pljevljima Đina Bajčeta predstavila je biblioteku na čijem je čelu, projekte na kojima ova biblioteka trenutno radi. Naročito je istakla rad sa korisnicima na seoskom području.

Marija Starčević, predstavnica Gradske biblioteke Kotor, govorila je o statusu biblioteka u sastavu kulturnih centara, prepoznajući i neke pozitivne strane kada je finansiranje biblioteka u pitanju.

Predstavnica Ulcinjske biblioteke Ardita Rama, govorila je o aktivnostima svoje ustanove s posebnim osvrtom na najnovije programe koji se realizuju u saradnji sa NVO sektorom, a namenjeni su mladima.

Edin Smajlović iz Bijelog Polja, u svom izlaganju je naglasio potrebu saradnje sa bibliotekama u regionu i Evropi i učestvovanje na naučnim skupovima kao značajan vid edukacije crnogorskih bibliotekara.

Svi učesnici su saglasni da je potrebno što češće otvarati javne tribine na ovu temu kako bi biblotekarska djelatnost postala što vidljivija u našem društvu.