Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

DIREKTOR NBCG BOGIĆ RAKOČEVIĆ PRISUSTVOVAO DANIMA BOŠNJAČKE KULTURE U LUKSEMBURGU

Od 27. do 30. oktobra u Luksemburgu su održani „Dani bošnjačke kulture“ koji okupljaju bošnjačke književnike i kulturne stvaraoce sa prostora bivše Jugoslavije i zapadnoevropskih zemalja. Gost manifestacije bio je i Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore gdje je imao niz susreta sa predstavnicima naše dijaspore, kao i francuskim piscima i s njima razgovarao o modalitetima saradnje.

Sa piscima porijeklom iz Crne Gore koji žive i stvaraju u Njemačkoj, Holandiji i Belgiji dogovoreno je gostovanje u tim sredinama književnika iz Crne Gore, a sa Eskom Halilovićem, predsjednikom Zavičajnog kluba „Bihor“ koji je organizator ove manifestacije i jedan od najuspješnijih klubova izvan Crne Gore što potvrđuju brojna priznanja od strane naše države i izvan nje, dogovoreno je gostovanje u Nacionalnoj biblioteci na Cetinju naših književnih stvaralaca koji žive i stvaraju u Luksemburgu.

Rakočević se susreo i sa Jeanom Portanteom, jednim od najznačajnijih pisaca francuskog govornog područja i kandidatom za Nobelovu nagradu. Portante je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da iduće godine održi književno veče u našoj Biblioteci.

Svojim prisustvom manifestaciju su uveličali Vladimir Radulović, ambasador Crne Gore u zemljama Beneluksa, Predrag Stamatović, ministar savjetnik pri ambasadi i Jelena Šofranac, sekretarica ambasade.