Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

DIREKTOR NBCG POSJETIO BIBLIOTEKU U SKADRU

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, Bogić Rakočević posjetio je 28. juna Biblioteku „Marin Barleti“  u Skadru. Posjeta je organizovana u okviru međunarodne saradnje naše Biblioteke i u sklopu agende o kulturnoj saradnji koju je nedavno Ministarstvo kulture Crne Gore potpisalo s Ministarstvom kulture Albanije.

U našoj delegaciji su bili i akademik Zuvdija Hodžić i Dimitrov Popović iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva  koji je preveo niz savremenih crnogorskih pisaca na albanski jezik.

U razgovoru sa Đovaljinom Čunijem, direktorom skadarske Biblioteke dogovoreno je potpisivanje protokola o saradnji naših ustanova, kao i da u Skadru popišu sve što je u njihovom posjedu vezano za Crnu Goru  kako bi u daljim postupcima dogovorili modalitete o korišćenju te građe. Gospodin Čuni je istakao da je ta građa obimna i ovo je prilika da se potpunije sistematizuje, pošto se dosta toga do nedavno nalazilo u vjerskim objektima i privatnim bibliotekama. Dogovoreno je da se u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore predstavi savremena albanska književnost, a u Biblioteci u Skadru crnogorska. Takođe, dogovoreno je intezivnije prevođenje kako stručnih radova, tako i književnosti uopšte, a to bi se objavljivalo u časopisima koje štampaju dvije biblioteke.