Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

HODŽIĆ O BAŠIĆU: PRETVARANJEM ŽIVOTA U PRIČU, ŽIVOT SE NASTAVLJA I POSLIJE SMRTI

10 godina od smrti poznatog književnika Huseina Bašića obilježeno je u petak, 3. novembra u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

O Bašićevom životu i stvaralaštvu govorio je akademik Zuvdija Hodžić, koji smatra da niko nije u svojim djelima, bolje od njega opisao život bošnjačko – muslimanskog naroda.

Bašić je pisao o istorijskim događajima, koji su često dovodili do toga da bošnjačko – muslimanski narod bude tuđ na svome, proganjan i prognan, prepušten na milost silnima i moćnima, vječiti krivac, a ni kriv ni dužan, ponavljač grešaka sa kobnim posljedicama, naučen da dugo pamti i još brže oprašta”, rekao je Hodžić.

Interesantno je, kako on navodi, da Bašić u svojim knjigama snažno i sugestivno djeluje na čitaočeve emocije i da, suprotno od očekivanog, uspije da probudi u njima svijest o sebi, o onome što su bili, ali i o onome što neće da budu.

 „Poraz je pretvoren u pobjedu, ogorčenje u bunt, beznađe u vjeru. Bašićeve junake nada neće napustiti ni kada se muhadžirski gladni i jadni prospu Anadolijom, prolazeći kroz košmarne snove i javu, kada je njih sve manje, a grobova sve više”, istakao je Hodžić.

Govoreći o  Bašićevom romanu „Tuđe gnijezdo”, Hodžić je citirao riječi iz priloga : „Je li išta zaludnije na ovom danjaluku, nego pretvarati život u priču. Kao da sam čitavo vrijeme mrvio kamen i od njegovog praha stvarao hljeb i nadu za sjutra”.  Međutim,  iako je tako zapisano, on smatra, da je Bašić bolje nego iko znao, da se pretvaranjem života u priču, život nastavlja i poslije smrti, kao i da nada u sjutra čini čovjeka plemenitijim, moralnijim i vrijednijim.

„Život je u Bašićevim djelima satkan od sna i snova, mašte i vjere, ali i od jazije, te svevremene knjige u kojoj je zapisana istorijska i umjetnička istina o ljudima i događajima, o čovjeku i narodu”, zaključio je Hodžić.

Nakon njegovog izlaganja, prikazan je dokumentarni film „Od sunca ogrlica“, koji je pripremio pisac i TV autor Bogić Rakočević.

„Husein Bašić je jedan od najznačajnijih bošnjačko – muslimanskih stvaralaca u Crnoj Gori , ali i na prostoru bivše Jugoslavije. Pisac koji je svojim djelima obuhvatio potresna svjedočanstva o iseljavanju svojih sunarodnika”, kazao je Rakočević.

U okviru ovog događaja, pripremljena je i izložba Bašićevih djela, koja je za sve posjetioce otvorena do petka, 10. novembra.

Husein Bašić je bio umjetnik, književnik, hroničar, istraživač i sakupljač narodnog stvaralaštva Bošnjaka. Osnivač je Udruženja „Almanah” i prvi urednik istoimenog časopisa za proučavanje, zaštitu i prezentaciju kulturno-istorijske baštine Bošnjaka.

Tokom više od četiri decenije stvaralačkog rada objavio je deset romana, jedanaest knjiga poezije, tri knjige priča i novela, kao i više antologija iz usmene književnosti Bošnjaka Sandžaka.  Autor je petoknjižja „Zamjene“, koje se smatraju kapitalnim djelom bošnjačke i južnoslovenske pismenosti. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade za roman „Tuđe gnijezdo“.

Ovaj događaj je organizovala Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u saradnji sa Centrom za kuturu Bijelo Polje i Ratkovićevim večerima poezije.