Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

IZLOŽBA KNJIGA IZ CRNOGORSKE FILOLOGIJE DO 15. SEPTEMBRA U NBCG

Izložbu knjiga iz crnogorske filologije, otvorio je u petak, 8. septembra mr Boban Batrićević, član Savjeta Nacionalne biblioteke i istoričar sa Fakulteta za crnogorski jezik i književnost u holu Nacionalne biblioteke “Đurđe Crnojević” na Cetinju.

Izložba se sastoji iz četiri cjeline. Prva cjelina je posvećena Vojislavu Nikčeviću i sadrži izbor iz njegovih djela, kao što su : “Jezikoslovne studije”, “Crnogorski jezik” i “Crnogorski pravopis”. Posjetioci ove izložbe mogu vidjeti i zbornik “Stoljetni hrvatski i crnogorski identiteti” koji je objavljen u njegovu čast.

Drugu cjelinu ove izložbe čine djela koja se bave različitim govorima na teritoriji Crne Gore kao što su “Crnogorski govori” u izdanju CANU-a, “Rječnik njeguškoga govora” Adnana Čirgića, kao i “Rječnik nikšićkog kraja” Ljubomira Đokovića.

Treća cjelina je posvećena knjigama koje se tiču jezika i stila naših istaknutih vladara, istorijskih ličnosti i intelektualaca: vladike Danila, Nikole I Petrovića, Stefana Mitrova Ljubiše, Mihaila Lalića i drugih.

Poslednju cjelinu čini istorija crnogorskog književnojezičkog izraza, crnogorski jezik i gramatika u današnjem obliku.

Izložba je rađena u sklopu “Cetinjskih filoloških dana” koje organizuje Fakultet za crnogorski jezik i književnost, a pripremile su je bibliotekarke Nacionalne biblioteke Nada Drašković i Branka Kaluđerović.

Izložba je otvorena do petka 15. septembra.