Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

IZLOŽBA KNJIGA „PREVODI EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI U CRNOJ GORI“ DO 4. OKTOBRA U BIBLIOTECI

Izložbu knjiga „Prevodi evropske književnosti u Crnoj Gori“ autorke bibliotekarke savjetnice Milenije Vračar, otvorio je dekan Filološkog fakulteta i predsjednik Savjeta Nacionalne biblioteke prof. dr Dragan Bogojević.

Postavka se sastoji iz dva dijela. Prvi dio je posvećen prevedenim književnim djelima evropskih pisaca objavljenim u staroj crnogorskoj periodici s kraja 19. i početka 20. vijeka, kao i u savremenim crnogorskim periodičnim publikacijama.

Drugi dio izložbe su monografska izdanja publikovana u Crnoj Gori od kraja 19. vijeka do savremenih izdanja, u prevodu istaknutih crnogorskih i drugih pisaca, profesora, prevodilaca, kao što su: Živko Dragović, Milan F. Rakočević, Božo Bulatović, Radovan Zogović, Sreten Perović, Milosav Babović, Dragan Vugdelić, Marija Adžić, Branislav Borozan i drugi.

Prevođenje je, kako smatra gospodin Bogojević, kulturološka misija, most među govornicima i različitim kulturama, duhovna nadogradnja i unaprijed kalkulisana izdaja orginala zbog opšteg civilizacijskog dobra.

„ Prevod je hibridan žanr, sazdan na korelaciji dva kulturna modela, kao i dviju poetskih i žanrovskih tradicija: književnosti kojoj pripada orginal i one književnosti u koju se uključuje u trenutku prevođenja“ rekao je Bogojević.

Važnu ulogu u prevedenim djelima, kako on ističe, ima književna kritika.

„Osnovni zadatak književne kritike je da upozori čitaoca koliko je tekst koji mu se nudi vjerna slika orginala“ objašnjava Bogojević i dodaje da je najgori prevod onaj koji, ako se ponovo prevede na jezik izvornika, najviše liči na prvobitan tekst.

„Zato što dobar prevod prevodi ideje, a ne riječi“ zaključio je on.

Prevodi knjiga su objavljeni u izdanju: Državne štamparije (Cetinje), Bokeške štamparije (Kotor), knjižare „Progres“ (Nikšić – Berane), „Narodne knjige“ sa Cetinja, „Grafičkog zavoda“, CID – a, „Nove knjige“ iz Podgorice i drugih izdavača.

Ova postavka će krasiti hol Nacionalne biblioteke do 4. oktobra