Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

IZLOŽBA KNJIGA „RUSKA AVANGARDA I OKTOBARSKA REVOLUCIJA” DO 3. NOVEMBRA U NBCG

Izložbu knjiga „Ruska avangarda i Oktobarska revolucija”, autorke Milenije Vračar,  otvorio je poznati crnogorski pisac Momir M. Marković, u petak 27. oktobra, u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević”.

Govoreći o počecima Oktobarske revolucije, Marković je saglasan sa mišljenjem socijalističkog aktiviste Džona Rida, da su to bili dani koji su potresli svijet , ali je i dodao, da su ti dani u mnogome i nepovratno promijenili svijet.

To je bila eksplozija gnijeva i nade, nove vizije svijeta i svijetskog poretka. Stari svijet Rusije, svijet boljara, junkera i knute, uplašen revolucionarnim radikalizmom žestoko se opirao. Otporu se pridružila i podržala ga zapadna civilizacija”, kazao je Marković.

Pomoć zapadne civilizacije, kako on smatra, najbolje je predstavljena u stihovima “pjesnika revolucije” Aleksandra Bloka :

Vi vijekovima na istok gledate,

kopajući bisere nove,

i smiješeći se, vrijeme računate,

kad ćete upraviti topove. “

Marković je govorio i o Crvenoj armiji, najmasovnijoj i najučikovitijoj internacionalnoj konjičkoj armiji u istoriji, koja se borila tokom revolucije, a koju su, osim naroda koji žive u Rusiji, činili i Francuzi, Poljaci, Česi, Mađari, Jevreji, Turci i drugi.

No, interesantno je da je , kako on ističe, u toj armiji ponajviše bilo Jugoslovena.

Prema istraživanjima akademika Vladimira Zelenjina, preko šezdeset hiljada Jugoslovena učestvovalo je u Oktobarskoj revoluciji. U jesen nezaboravne 1917. godine, u uzavreloj društvenoj atmosferi u Kijevu, u kasarnama na Bilbikovskom bulevaru bile su stacionirane Prva i Druga jugoslovenska divizija, odnosno vojne jedinice formirane u Rusiji prije revolucije, od austrijskih vojnika, Srba, Hrvata i Slovenaca, koji su u dodiru sa ruskom vojskom napuštali austrijske jedinice i prelazili na drugu stranu”, pojasnio je Marković.

Sada kada se navršava 100 godina od početka Oktobarske revolucije, kaže Marković, uobičajeno je mišljenje da su ideje revolucije deplasirane.

Mnogi smatraju da su revolucija i njeni akteri mrtvi i da je sve sahranjeno u kovčegu istorije. No, umjetnička energija i ideje koje su iz sovjetske Rusije izvršile “invaziju” na zapadnu civilizaciju, trajno su zauzele “strateška” mjesta u kulturi, tako da su Maljević, Šagal, Pudovkin, Majakovski, Hljebnikov, Bulgakov, Šolohov i drugi živi damari revolucije” rekao je Marković i zaključio: Oktobar je mjesec raskošnih boja. “Oktobar” nije mrtav.”

Izložbu Ruska avangarda i Oktobarska revolucija“ čini postavka od šezdesetak knjiga iz fonda Biblioteke, koje je za ovu priliku odabrala bibliotekarka savjetnica Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević”, gospođa Milenija Vračar.

Izložba je otvorena do petka, 3. novembra.