Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

IZLOŽBA “PORTRET TRADICIJE” DO 21. DECEMBRA U BIBLIOTECI

Izložbu nošnje, nakita, fotografija i arhivske građe „Portret tradicije” autora Srđana Miloševića, u organizaciji Kulturno – umjetničkog društva „Njegoš” i Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević”, otvorio je, sinoć u holu Biblioteke na Cetinju, kulturolog Luka Milunović.

Budući da je u septembru navršeno 110 godina postojanja Kulturno – umjetničkog društva „Njegoš”, Milunović je istakao da je ovo društvo jedno od rijetkih u Crnoj Gori koje ima toliki kontinuitet trajanja.

„Sa potpunom preciznošću ne znamo kada je društvo osnovano, ali na osnovu raspoložive dokumentacije možemo reći da je ono potpuno formirano u septembru 1907. godine”, pojasnio je Milunović.

Ovaj rijetki jubilej je, kako on smatra, dokaz postojanja i uspješnog rada na njegovanju, predstavljanju i širenju tradicije crnogorskog naroda, kroz običaje i umjetnost narodne igre, pjesme i muzike.

„Kroz periodiku proteklih 11 decenija srijećemo svjedočanstva o stotinama angažovanih članova, postignutim rezultatima, brojnim priznanjima, a jubilej koji obilježavamo može biti i povod da se zapitamo o pređenome putu pokušavajući da ukažemo na putokaze ponašanja u vremenu koje je neposredno pred nama”, kazao je Milunović.

Izložba je otvorena do 21. decembra, a posjetioci će moći da vide oko 200 fotografija društva iz različitih perioda, djelove narodne nošnje, unikatan nakit, novinske članke, zahvalnice, diplome, nagrade i priznanja dobijena na raznim takmičenjima i festivalima folklora gdje je Kulturno – umjetničko društvo „Njegoš” učestvovalo.