Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

JUBILEJ 110 GODINA OD ROĐENJA RADOVANA ZOGOVIĆA OBILJEŽEN U NBCG

Jubilej 110 godina od rođenja Radovana Zogovića, jednog od najznačajnijih crnogorskih pjesnika dvadesetog vijeka, obilježen je sinoć u Svečanoj sali Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević” na Cetinju.

O Zogovićevom stvaralaštvu i životu, govorio je pisac Miraš Martinović.

Čast mi je govoriti o Radovanu Zogoviću u Nacionalnoj biblioteci Đurđe Crnojević”. I mjesto i ličnost zahtijevaju posebnu obavezu, kao i godišnjica koju obilježavamo – 110 godina od rođenja velikog pjesnika, pripovjedača, romansijera, književnog istraživača i polemičara”, istakao je Martinović.

Radovan Zogović je 1970. godine objavio antologiju Crnogorske epske pjesme raznih vremena”, za koju Martinović smatra da je izazvala negodovanje zbog identitetskog znaka koji je Zogović stavio na ove pjesme.

 Od strane nekih iz tadašnjih krugova, koji i danas u Crnoj Gori i nad Crnom Gorom kruže, nije mu oprošteno. Napadan je, osporavan njegov izbor, kriterijumi, način, pristup, posebno ono crnogorsko u njemu. No, uprkos tome, preživjela je i ova knjiga i njegove pjesme” pojasnio je Martinović.

Zogović je, kako smatra Martinović, učinio mnogo, kako za crnogorsku književnost, tako i za duhovnost i kulturu uopšte. Saglasan sa njim je pisac i televizijski stvaralac, a sada direktor Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević” Bogić Rakočević, autor dokumentarnog filma o Zogoviću koji je na ovom jubileju prikazan.

Film je rađen u okviru televizijskog serijala „Poetika Montenegrina”, a u koprodukciji Nacionalne biblioteke i Televizije Crne Gore.

Radovan Zogović rođen je 19. avgusta 1907. godine u Mašnici kod Andrijevice. Gimnaziju je pohađao u Beranama, Peći i Tetovu, a filozofiju diplomirao na fakultetu u Skoplju.

Autor je romana „Kožuh s pola rukava“ i niza knjiga pjesama među kojima su „Plameni golubovi“, „Na poprištu“, „Prkosne strofe“, „Artikulisana riječ“, „Žilama za kamen“, „Pejzaži i nešto se dešava“, „Lično sasvim lično“ i „Knjažeska kancelarija“.