Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

‚‚KAD RIJEČI NAVIRU“ U NACIONALNOJ BIBLIOTECI CRNE GORE

 

Izložba pisama ‚‚Kad riječi naviru“ otvorena je u petak, 11.05.2018. godine. Autor izložbe je Boris Kaluđerović, bibliotekar savjetnik Nacionalne biblioteke.

Ova izložba predstavlja izbor pisama iz Zbirke rukopisa i dokumenata koju Biblioteka posjeduje. Čine je pisma javnih i poznatih ličnosti koje su svojim djelom i životom već postale dio istorije, ali isto tako i manje poznatih pojedinaca koji svojim rečenicama besprekorno konturišu duh vremena u kojem su živjeli.

Govoreći o izložbi, autor Boris Kaluđerović je rekao da je pismo ‚‚intimno, nosi miris osobe koja ga piše, nešto od mjesta na kojem se pošiljalac nalazi. Rukopis pokazuje karakter osobe, dopušta razaznati njezine osjećaje po tome gdje je ona zastala ili ubrzala pisanje“.

‚‚Pažljivo čitanje može iznenaditi kad to najmanje očekujemo. U svim pismima, bilo da su prijateljska, ljubavna, rodbinska, politička ili druga, prisutno je određeno poštovanje prema osobi kojoj je pismo upućeno i želja za jasnoćom izraza. Nama, čitaocima tih pisama, preostaje da se potrudimo shvatiti njihov kontekst i otvoriće nam se istorijski izvori“, zaključio je Kaluđerović.

Na izložbi je govorila i glumica Ana Vujošević koja je istakla da je za nju pisanje pisama intiman čin, koji nosi poseban osjećaj.

Jednako kao pisanje pisma, ne smijemo umanjiti ni značaj odgovaranja na pismo“, kazala je Vujošević

Ona je na kraju, pred brojnim posjetiocima izložbe, pročitala ‚‚Tatjanino pismo Onjeginju“ Aleksandra Sergejeviča Puškina.