Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

KIŠ JE METAFORA SVIH METAFORA

U ponedjeljak, 14. maja u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore gostovao je književni kritičar i direktor Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” u Beogradu, prof. dr Aleksandar Jerkov. On je pred brojnim posjetiocima održao besjedu o savremenoj srpskoj književnosti.
Kako je rekao Jerkov “za ovih nekoliko hiljada godina, koliko postojimo u samosvjesnom obliku, ni u čemu se nijesmo toliko dobro iskazali osim u sposobnosti za istorijske tragedije i simboličkoj moći da stvaramo književnost što je privilegija prvog reda.”
Srpska kultura i književnost od Svetog Save, Despota Stefana Lazarevića, Vuka, Dositeja, Zmaja, Laze Kostića, Andrića i Crnjaskog, vidjećemo mrvicu, čiodu na mapi svijeta. Međutim, kada uzmete iz nje ono što je književnost, vidite da u njima postoji sposobnost koja je nenadoknadiva, a to je da smo vidjeli cjelinu svjetsko – istorijskih zbivanja. Postigli smo jednu vrstu sinhroniciteta sa tim, da smo kao sav svijet u najboljem što on ima. Zamislite da živimo onako dobro kao što nam je dobra srpska književnost?! Ljudi bi proučavali naše kulture sa željom da nam se približe, bili bismo etalon, model za cio svijet, kada bismo uspjeli da organizujemo živote i postojanje da liče na ono kako su dobra naša književna djela – navodi Jerkov.
Ističe da je za njega Kiš “metafora svih metafora kada se govori o književnosti. On može u sebi da bude i mađarski Jevrej, cetinjski Crnogorac, beogradski Srbin, izbjeglica iz samog sebe, očajnik i apsolutni autsajder.“
Predavanje prof. dr Jerkova je nastavak predstavljanja regionalne književnosti u NBCG “Đurđe Crnojević”. Prethodno su predstavljene crnogorska i bosanskohercegovačka savremena književnost.