Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

KNJIGA „KNJIGOM O KNJIGAMA“ PREDSTAVLJENA U NBCG

Knjiga „Knjigom o knjigama“ autorke Zore Jestrović predstavljena je sinoć u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Sadržaj knjige čine analitički prilozi, koje je autorka iz obima svojih radova odabrala prema vlastitom estetičkom i etičkom kodu, kao i radovi o autorima i djelima od šireg društvenog i naučnog značaja, odnosno o problematici koja je bila predmet određene aktuelizacije i reaktuelizacije.

Analitički prilozi u ovoj knjizi su podijeljeni u tri tematsko-sadržajne cjeline. Predmet prve cjeline su studije i ogledi, druge poezija, a treće dometi književne kritike.

Pomenuta knjiga je objavljena u okviru edicije „Posebna izdanja“ Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ .

Na promociji su, pored autorke, govorile prof. dr Vesna Vukićević Janković i prof. dr  Lidija Vukčević.

Zora Jestrović je rođena u Risovcu 31. oktobra 1952. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završila je u Bosanskoj Krupi. Filozofski fakultet završila je u Novom Sadu 1976, a na istom Fakultetu je magistrirala 1995. godine sa tezom „Poetika fragmentarne proze Mihaila Lalića“ koju je u redigovanom obliku objavila pod istim naslovom u knjizi „Poetika fragmentarne proze Mihaila Lalića“ 1996. godine.

Učestvovala je u radu više naučnih književnih skupova, nacionalnog i internacionalnog tipa. Promovisala je rodovski i žanrovski različite knjige na cijeloj teritoriji Crne Gore. Uradila desetine recenzija i pripremila nekoliko knjiga za štampu. Objavila je i uskostručne radove iz oblasti vaspitno-obrazovnog, odnosno pedagoškog rada.

Bila je član redakcije „Mostova“, jednog od najstarijih crnogorskih časopisa za književnost, umjetnost i kulturu, a potom i njegov glavni i odgovorni urednik od 2000. do 2005. Radila je u više žirija za dodjelu književnih nagrada: „Ćamil Sijarić“, „Isak Samokovlija“, „Blažo Šćepanović“, „Svitanje“.