Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

“Kojim jezikom govorimo?”

Predavanje poznatog hrvatskog teoretičara kulture, filozofa i publiciste Borisa Budena, na temu “Kojim jezikom govorimo?” upriličeno je 1.11. 2017. godine u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, u okviru projekta “Preokupacije”. Ovaj poznati hrvatski teoretičar održao je i dvodnevnu radionicu na temu “Istorija: Prokletstvo ili spas?”.

Boris Buden rođen je 1958. godine. Diplomirao je filozofiju na Zagrebačkom univerzitetu, uz dopunske studije marksizma. Doktorirao je teoriju kulture na Univerzitetu Humbolt u Berlinu. Tokom devedesetih je objavljivao eseje objavljivao uglavnom u “Arkzinu”, čiji je bio i urednik. Živi i radi u Berlinu.

Program “Predavanja muzeju”, koji se realizuje u okviru “Preokupacija” do sada je ugostio staknuto teoretičara umjetnosti Miška Šuvakovića, istoričara i teoretičara umjetnosti Branislava Dimitrijevića, a do kraja godine publika će imati priliku da prisustvuje i predavanjima crnogorskog reditelja Ivana Salatića, Eremira Krasnićija i Mirana Mohara.

“Preokupacije” organizuje NU Institut za savremenu umjetnost sa Cetinja, u saradnji sa Nacionalnom bibliotekom “Đurđe Crnojević”, Narodnim muzejom Crne Gore i Crnogorskom kinotekom, a podržalo ga je Ministarstvo kulture.