Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

KONFERENCIJI DIREKTORA NACIONALNIH BIBLIOTEKA JUGOISTOČNE EVROPE U SKOPLJU PRISUSTVOVAO DIREKTOR NBCG BOGIĆ RAKOČEVIĆ

U Skoplju je 8. i 9. novembra održana Konferencija direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope kojoj je prisustvovao i Bogić Rakočević, direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“.

Na Konferenciji je bilo riječi o digitalizaciji i obnavljanju digitalnih objekata, o saradnji nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope u okviru obilježavanja „Evropske godine kulturnog nasleđa 2018“, kao i o novim projektima i aktivnostima u nacionalnim bibliotekama Jugoistočne Evrope.

Dogovoren je zajednički projekat „Digitalizacija i zaštita digitalizovane građe“, koji će biti realizovan u toku 2018 godine, a koji podrazumijeva razmjenu stručnjaka, edukaciju i stručne radionice.

Nosilac projekta je Narodna biblioteka Srbije. Ona će pripremiti nacrt projekta koji će omogućiti organizaciju međunarodne radionice (seminara) na kojoj će učestvovati predstavnici nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope. Cilj radionice je dijeljenje znanja i najbolje prakse u procesima digitalizacije i upravljanja digitalnim objektima, uz mogućnost stvaranja virtuelne izložbe.

Dogovoreno je da grupa nacionalnih biblioteka aplicira za Erland Kolding Mielsen nagradu, čime bi se i finansirao pomenuti projekat, kao i da se SEENL 2018. godine održi u Beogradu, a 2019. u Sofiji.