Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

NA SAJMU KNJIGA PREDSTAVLJENA POSLJEDNJA IZDANJA NACIONALNE BIBLIOTEKE

U nedjelju, 13. maja na Sajmu knjiga u Podgorici predstavljena su posljednja izdanja Nacionalne biblioteke Crne Gore. O bogatoj izdavačkoj djelatnosti koju Biblioteka ima govorila je bibliotekarka Slađana Sjekloća i tom prilikom predstavila “Državni kalendar Knjaževine Crne Gore za prostu 1907. godinu“ koji je objavljen u okviru edicije fototipskih izdanja, zatim „Njegošu su zahvalni i Bog i čovjek“, filozofsko – sociološku studiju autora Slobodana Vukićevića, „Rvanje s Vasionom“ Vojislava Vulanovića, „Tuđemilske svice“ Slobodana Vukanovića, „Knjigom o knjigama: književnu esejistiku“ Zore Jestrović, kao i „Vodič kroz Nacionalnu biblioteku Crne Gore“, koji su objavljeni u okviru edicije Posebna izdanja.
Sjekloća je predstavila i djela objavljena kao dio Biblioteke „Nova luča“ u suizdavaštvu sa OKF-om, Fakultetom za crnogorski jezik i književnost i Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva 2016.godine, „Blago Nacionalne biblioteke Crne Gore“, ali i „Katalog izdanja“ Nacionalne biblioteke zahvaljujući kome se može lakše ispratiti naša dotadašnja izdavačka produkcija.
Takođe, posebno je istakla novu ediciju Nacionalne biblioteke „Nezaboravni romani“, koja je počela sa izlaskom krajem prošle godine i uključuje najpoznatije i svevremenske crnogorske romane. Objavljen je roman „Ubojtak“ Boža Bulatovića, a u skorijoj budućnosti u planu su „Nevidbog“ Rista Ratkovića i „Mrtvo duboko“ Čeda Vukovića.