Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

NACIONALNA BIBLIOTEKA OBILJEŽILA 145 GODINA OD IZLASKA PRVOG BROJA „GLASA CRNOGORCA“

U ponedjeljak, 30. aprila 2018. godine, izložbom plakata „Evropa na stranicama Glasa Crnogorca“, Nacionalna biblioteka Crne Gore obilježila je 145 godina od izlaska prvog broja „Glasa Crnogorca“.

Izložbu je otvorila prof. dr Vesna Kilibarda, koja je, govoreći o značaju „Glasa Crnogorca“ istakla da, izuzev ‚‚Cetinjskog vjesnika“ koji je izlazio u razdoblju 1908-1913, a preimenovan u „Vjesnik“ još dvije godine, 1913-1915, nema lista pokrenutog u Crnoj Gori do 1918. koji je uspio da se održi duže od dvije godine. Već ta činjenica govori dovoljno o značaju višedecenijskog izlaženja „Glasa Crnogorca“, koji je, kao zvanični organ crnogorske vlade, u podnaslovu bio označen kao list za politiku i književnost.“

„Na njegovim stranicama iščitava se autentična građa koja najneposrednije svjedoči o političkim, društvenim, ekonomskim, prosvjetnim i kulturnim prilikama u Crnoj Gori u razdoblju dugom pola vijeka, tokom kojega je mala balkanska knjaževina, zadobivši međunarodno priznanje, krenula putem napretka i razvoja, bez straha i neposredne prijetnje po svoj opstanak“, kazala  je prof. dr Vesna Kilibarda.

Ona je zaključila da je „čitavim tokom svoga izlaženja, „Glas Crnogorca“ bio svojevrsni „prozor u svijet“ koji je svojom uređivačkom politikom, izborom saradnika i raznovrsnošću svojih priloga posvećenih evropskim kulturama i književnostima svjedočio o spremnosti crnogorskog društva da percipira i recepira svijet izvan svojih lokalnih i nacionalnih granica, da se naporom svojih brojčano skromnih ljudskih resursa upoznaje sa stranim kulturama i književnostima i da Crnu Goru emancipuje i na primjerima kulturološki i civilizacijski drugog i drugačijeg svijeta“.

Bibliotekar i publicista Marijan Miljić je kazao da ”Glasu Crnogorca” pripada čelno mjesto u crnogorskom novinarstvu.

„Prva crnogorska novina, list za politiku i književnost, pojavila se u subotu 21. aprila 1873. godine, kao neđeljno poluslužbeno glasilo. Pored pedesetogodišnjeg izlaženja, impozantan je podatak da je u cetinjskoj seriji, do kraja 1915. godine, izašlo 2.277  brojeva, a u egzilu 96“, kazao je Miljić.

Izložbu je pripremila bibliotekarka savjetnica Nacionalne biblioteke Milenija Vračar, a osim plakata, izloženi su i originalni primjerci ove značajne novine, koja ima status kulturnog dobra od posebnog značaja za istoriju i kulturu naše države.

Na izložbi je trebalo da govori i ambasador Bugarske Mladen Červenjakov, ali je iz opravdanih razloga, izostao.

Svi prisutni su na poklon dobili CD sa digitalizovanom verzijom „Glasa Crnogorca“.