Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA U NBCG

U okviru Međunarodnog dana maternjeg jezika, Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u saradnji sa Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti i Univerzitetom Crne Gore, izložbom knjiga i dokumenata obilježila je, sinoć u Biblioteci na Cetinju, dobijanje međunarodnog koda za crnogorski jezik.

Govoreći na otvaranju izložbe, prorektorka Univerziteta Crne Gore prof. dr Đurđica Perović je istakla da je crnogorski jezik neodvojivi dio crnogorske istorije, kulture, tradicije, trajanja, postojanja i da je neprocjenjiva baština koju moramo čuvati.

Nemogućnost zavođenja publikacija na crnogorskom jeziku, problem vezani za međunarodnu razmjenu bibliografskih informacija, nemogućnost korišćenja crnogorskog jezika u savremenim tehnologijama konačno se prevazilazi međunarodnom kodifikacijom”, rekla je Perović.

Ovogodišnjem obilježavanju Međunarodnog dana maternjeg jezika u našoj zemlji, kako smatra akademik Niko Martinović, auru daje fakat da je crnogorski jezik nedavno dobio međunarodni kod.

Kao pečatom u vosak potvrđena je tapija našeg ontološkog pedigrea, istorijskog i državnog trajanja i kulturne posebnosti, budući da jezik i njegovo ime čuvaju pamćenje jednog naroda”, kazao je Martinović i dodao da je biće naroda utemeljeno u jeziku, „zvučnoj domovini” i svojevrsnoj riznici narodoslovlja.

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Bogić Rakoćević podsjetio je da je  prvi pisani zahtjev za dobijanje međunarodnog koda za crnogorski jezika Biblioteka uputila Tehničkom komitetu ISO639-2, sa sjedištem u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, u julu 2008. godine, a da je zahtjev, nakon brojnih procedura, odobren 8. decembra 2017. godine.

Izložba knjiga i dokumenata, koju je pripremila bibliotekarka savjetnica Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ Milenija Vračar,  će krasiti hol Biblioteke do 7. marta.