Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PISMENOSTI U NBCG

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ obilježila je  Svjetski dan pismenosti prigodnom besjedom pisca Miraša Martinovića, koju je naslovio „Knjiga i sjećanje“.

„Velika je čast nastupiti u ustanovi sa imenom Nacionalna biblioteka „Đurđe Crnojević“, kako zbog ustanove koja čuva našu memoriju, tako i zbog Đurđa, koji iz Mletaka donese slova i prvu štampariju i u ovoj, tada rijetko naseljenoj kamenoj pustinji, štampa prve knjige čiji primjerci i danas predstavljaju dragulje u štamparstvu i duhovnoj riznici Evrope“, započeo je priču Martinović.

Čovječanstvo je, prema njegovim riječima, spašeno onog trena kada su slova izmišljena.

„Čovjek je prvo pisao na kamenu, nimalo lakom materijalu za pisanje, pa na glini, nimalo pouzdanom i veoma propadljivom materijalu, na kori drveta, pa na papirusu i drugim materijalima, sve dok nije stigao do kompjutera, te najsavršenije mašine, koja osim pisanja može i da pamti napisano“, istakao je Martinović.

Danas, u ovoj internetskoj eri, mnogi kažu da je knjiga bačena u zapećak, ili, najblaže rečeno – da je zapostavljena, ali Martinović savjetuje mlađe generacije da čitaju.

„Vi koji danas čitate sa ekrana kompjutera i koji ste okrenuti, samo i jedino tom i takvom čitanju, uzmite i pročitajte neku dobru knjigu i vidjećete da knjiga i slova štampana na hartiji imaju dušu, a da je ona sa toblerona, bez duše. Osjetićete, siguran sam, fluid kakav ne osjećate sa kompjuterskog ekrana.  Jednom napisana knjiga nikad neće nestati. Ona je živo biće, shvatićete“, zaključio je Martinović.

Nacionalnu biblioteku „Đurđe Crnojević“, ovim povodom, posjetili su i učenici cetinjskih škola, kojima su uručene knjige iz njenih fondova.

Svjetski dan pismenosti je utemeljen u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja. Ovaj praznik prvi put je obilježen 1966. godine, a njegov cilj je da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva na globalnom nivou.