Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽENO 105 GODINA OD ROĐENJA VIKTORA VIDE

105 godina od rođenja poznatog hrvatskog književnika Viktora Vide, obilježeno je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Vida je rođen 2. oktobra 1913. godine u Kotoru, kako je govorio, „u velikoj smeđoj tvrđavi”, ali kad bi ga pitali za zavičaj, kao što prsti traže i otkidaju najljepši cvijet, njegova duša je odabrala Perast. Za njega je on bio grad duše, tužno veselje duše i poredio ga je sa svojim vrtovima s ružama, koji su mu radovali oči. Perast mu je, kako je jednom prilikom rekao, zarana ispunio duh vedrinom, kao zdenac, u kojem se prelamaju zraci, jer je u njemu, već u djetinjstvu, nazreo nužni red sklada, odazive nevidljive geometrije među stvarima.

U Zagrebu je diplomirao istoriju jugoslovenske književnosti i italijanski jezik i književnost. Svoje prve pjesme objavio je u nikšićkoj „Slobodnoj misli”, a potom je obljavljivao u zagrebačkom “Savremeniku” i u “Hrvatskoj reviji”.

Kao i mnogim slikarima, pjesnicima, vajarima, Boka Kotorska je i Viktoru Vidi bila vječna inspiracija. Najznačajnija djela koja je napisao su: „Svemir osobe”, „Sužanj vremena”, „Otrovne lokve” i „Otključana škrinjica”. Umro je 25. septembra 1960. godine u Buenos Airesu.

O njegovom životu i djelu, govorio je dr Gojko Čelebić, a nakon besjede je prikazan dokumentarni film „Svemir osobe”, autora Bogića Rakočevića, koji je rađen u koprodukciji TVCG i Centra za očuvanje i razvoj kultura manjina u Crnoj Gori.