Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽENO 115 GODINA OD ROĐENJA FRANA ALFIREVIĆA

115 godina od rođenja poznatog hrvatskog pisca Frana Alfirevića obilježeno je, sinoć, u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore Đurđe Crnojević” na Cetinju.

Alfirević je rođen u Zadru, ali je snažno utemeljen u Boki Kotorskoj i po pjesničkoj vokaciji i tematskim preokupacijama, reklo bi se da je Kotoranin. Ovu konstataciju potvrđuje i stihovima pjesme „Spomen na Boku“: „Nikad ti ne bih mogao reći zbogom, zemljo neizrecive ljepote“.

O njegovom životu i djelu govorili su ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić i sekretarka Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Ana Vuksanović.

Stihovima Alfirevićeve pjesme „Putovi u jesen“ Grubišić se obratio cetinjskoj publici, želeći da im omogući da dožive njegovu poeziju. Za njega i njegovu porodicu, ambasador Grubišić ima samo riječi hvale, budući da je, kako je rekao, on ljetnji stanovnik Zadra, piščevog rodnog grada, te da ima stan na rivi na kojoj je nekad živio, a sada žive djeca i rođaci Frana Alfirevića.

On je prije dolaska mene i moje porodice u Zadru, sve do svoje smrti, svake godine kosio zaraslu travu na našoj terasi, što govori mnogo o njemu. Mene i moju porodicu će uvijek vezati lijepe uspomene na prezime Alfirević”, kazao je Grubišić.

Morski ambijent Boke je, kako je istakla sekretarka Hrvatskog nacionalnog vijeća Ana Vuksanović, kulminiran sa atmosferom prisutnosti prošlih vremena dao doprinos nadgradnji njegovog lirskog izraza. 

Logično odabrane teme kojim se više puta vraćao i pomno odabrani motivi koji su dio bokeljske svakodnevice se prilikom čitanja Alfirevićeve poezije kao crnobijeli slajdovi izmjenjuju pred našim očima. Nekad malo brže, ali uglavnom sporije izazivajući u nama specifične emocije poput melanholije, nostalgije, žali, refleksivnosti i introspekcije”,  rekla je Vuksanović.

U završnici večeri prikazan je dokumentarni film o Alfireviću, pod nazivom “Bokeški melanholik”, koji je pripremio pisac i TV autor Bogić Rakočević, rađen u koprodukciji sa TVCG i Centrom za očuvanje i razvoj kultura manjina u Crnoj Gori.