Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽENO 150 GODINA OD OSNIVANJA CETINJSKE ČITAONICE

Jubilej 150 godina od osnivanja Cetinjske čitaonice” obilježen je sinoć u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević” na Cetinju.

Narodna biblioteka i čitaonica „Njegoš”, nekadašnja Cetinjska čitaonica”, kako ističe direktorica te ustanove Vesna Lagator – Pijevac, nije samo prostorija za čuvanje knjiga, već i prostorija za obrazovno-vaspitni rad, ali i prostor namijenjen kulturnim aktivnostima.

Danas je ova ustanova savremeno organizovana biblioteka koja planski prikuplja, sređuje, čuva i daje na korišćenje bibliotečku građu i informacije svim zainteresovanim korisnicima, poštujući principe demokratičnosti i slobode pristupanja njenoj građi i fondovima”, rekla je Lagator – Pijevac.

U okviru ove svečanosti prof. dr Radovan Radonjić je otvorio izložbu knjiga koju je pripremila bibliotekarka savjetnica Nacionalne biblioteke Milenija Vračar, a koja, između ostalog, sadrži izbor literature o Cetinjskoj čitaonici” od njenog osnivanja do danas, izdanja Cetinjske čitaonice”, te izbor iz fonda Narodne biblioteke i čitaonice Njegoš”.

U  vrijeme osnivanja Cetinjska čitaonica” je raspolagala sa samo 68 naslova domaćih i stranih publikacija, dok danas fondovi njene nasljednice, Nacionalne biblioteke Crne Gore, raspolažu sa više od dva miliona bibliotečkih jedinica”, rekao je Radonjić i dodao da nas taj impresivni podatak ne oslobađa obaveze da isti, ili približni nivo, postignemo i u količini i kakvoći faktičkog uticaja dobre knjige na formiranje našeg pogleda na svijet i život.

Radonjić je uvjeren da imamo dovoljno snage da se ponovo domognemo duhovnog koda i etičkog poretka, koji su, po njegovom mišljenju, bili i ostali zaloga milenijumskog trajanja slobodne Crne Gore.

U svakoj dionici tog puta ova ustanova je, i pored svih problema s kojima se rvala, bila sigurni moderator naše najfinije ljudske i intelektualne nadgradnje. Neka to i ostane”, zaključio je Radonjić.

U okviru ovog događaja, upriličen je i umjetnički program, tokom kojeg je nastupila profesorica sa Muzičke akademije, flautistkinja Žana Lekić.

Narodna bibloteka i čitaonica Njegoš” jedna je od najstarijih kulturnih ustanova u Crnoj Gori. Osnovana je 4. februara 1868. godine, a njeni utemeljivači bili su crnogorski suveren Nikola I Petrović–Njegoš, mitropolit Ilarion Roganović i devetnaest najuglednijih ličnosti tadašnje Crne Gore.

Svečanost povodom obilježavanja 150 godina od osnivanja Cetinjske čitaonice” organizovala je Nacionalna biblioteka Crne Gore Đurđe Crnojević” u saradnji sa Narodnom bibliotekom i čitaonicom Njegoš”.