Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽENO 25 GODINA OD SMRTI MIHAILA LALIĆA

25 godina od smrti, jednog od najpoznatijih crnogorskih pisaca, Mihaila Lalića obilježeno je sinoć u Nacionalnalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

O životu i djelu ovog istaknutog književnika govorila je prof. dr Tatjana Bečanović.

Ona je istakla da je ’’Lalić za crnogorsku književnost XX vijeka ono što je Njegoš za XIX vijek. U jeziku prostora njegove trilogije, koju čine romani “Zlo proljeće”, “Lelejska gora” i “Hajka” kombinuju se uzvišenost i ukletost, kao obilježja crnogorskog hronotopa“.

“Lalić je bio fasciniran fenomenom revolucije i svekoliko svoje stvaralaštvo posvetio je njoj, kritički je sagledavao, i za njega ona je bila i ostala neiscpran izvor inspiracije. Iako Lalić piše o istorijskoj revoluciji poklopljenoj sa vremenom Drugog svjetskog rata, on je uspio da od nje gradi metafizički fenomen u svojoj trilogiji i maestralno je prikazuje. Recimo i to da je semantički prostor zla u trilogiji ogroman, pa obuhvata i ključne elemente narativne strukture – vrijeme, prostor, zbivanje i likove kao osnovne nosioce zbivanja” – kazala je Bečanović.

Mihailo Lalić je rođen 7. oktobra 1914. godine u Trepči kod Andrijevice. Poznat je po nizu romana koji su opisivali događaje u Crnoj Gori za vrijeme Drugog svjetskog rata. Počeo je knjigom pjesama “Stazama slobode” (1948), ali se brzo „okrenuo” prozi, koja će postati isključiva forma umjetničkog sagledavanja vremena, događaja i ljudskih sudbina.

Njegova djela su prevođena na više stranih jezika, uključujući bugarski, češki, slovački, poljski, ruski, rumunski, litvanski, danski, njemački, engleski.

Prvi je dobitnik “Njegoševe nagrade” 1963. za roman “Lelejska gora”. Dobio je NIN-ovu nagradu 1973. za roman “Ratna sreća”. Godine 1962. dobio je nagradu “21. jul”, najviše priznanje opštine Berane, kada je nagrada i ustanovljena.

Po njegovoj knjizi ‘’Svadba” urađen je scenario za istoimeni film. Osim toga, ekranizovani su mu romani ‘’Lelejska gora” i ‘’Hajka”.

Osim pomenutih djela, objavio je i pripovjetke: “Izvidnica”, “Prvi snijeg”, “Na mjesečini”, “Posljednje brdo”, kao i romane: “Zlo proljeće”, “Raskid”, “Pramen tame”, “Ratna sreća”, “Zatočnici”, “Dokle gora zazeleni”, “Gledajući dolje na drumove”, “Odlučan čovjek”.

Umro je 30. decembra 1992. godine u Beogradu.