Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽENO 50 GODINA OD SMRTI MIRKA BANJEVIĆA

50 godina od smrti poznatog crnogorskog i jugoslovenskog pjesnika Mirka Banjevića obilježeno je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore Đurđe Crnojević” na Cetinju. 

Govoreći o životu i djelu Banjevića i o pjesnicima njegove generacije, mr Nela Savković je istakla njihovu važnost u crnogorskoj umjetnosti i tradiciji.

„Svojim stvaralaštvom, u periodu kad su nestajali, brisani, krivotvoreni, tragovi crnogorskog trajanja, poezijom, dakle, snagom crnogorskog jezika, oni su pokazali da postoji crnogorsko biće, izborili su se za nacionalni ponos i njihova poezija uz sav drugi značaj, uz takođe jednu angažovanost koja se njoj pripisuje i uz druge detaljne analize, govori o kontinuitetu crnogorske kulture“, rekla je Savković.

Dodala je da su ovakve manifestacije za sve nas prilika da razmislimo koliko znamo o tom nasljeđu, kao i koliko imamo poštovanja za ljude koji su stvarali našu kulturnu baštinu i naravno samopoštovanja, samosvijesti, koju gradimo na ostavštini iza ovakvih generacija.

Prvu knjigu „Pobune uma“ istaknuti pjesnik je izadao 1930. godine, a zatim knjige: „Šuma“, „Ognjena jutra“, „Njegošev spomenik“, „Zemlja na kamenu“, „Zvjezdani voz“, „Bezdani“, „Sutjeska“, „Do  iskapi“, „Roždanici“ i „Strašno pleme“.

Banjević je pisac o kome je mnogo pisano i njegova poezija je, kako ističe Savković, pobuđivala interesovanje raznih kritičara i analitičara. Kao primjer navela je kritičara Konstantinovića koji je pisao o snazi njegovog jezika.

U okviru ovog događaja prikazan je i dokumentarni film o Banjeviću, koji je pripremila gospođa Savković.

Mirko Banjević je rođen u Pješivcima 1905. godine. Nakon završenog Filozofskog fakulteta u Beogradu radio je kao novinar i urednik lista „Pobjeda” i časopisa za književnost i kulturu „Stvaranje” u Podgorici.

U Nikšiću, postoji književna zajednica „Mirko Banjević“, koja je osnovana 1979. godine,  najprije kao Književni klub, koji će nakon nekoliko godina postojanja i rada prerasti u Književnu zajednicu, koja sada, već trideset devet godina svojim radom daje vrijednost od nemjerljivog značaja za kulturu Nikšića i Crne Gore. 2008. godine ustanovljena je i nagrada “Mirko Banjević”.

Umro u Beogradu 1968. godine.