Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽENO 65 GODINA OD SMRTI AVDA MEĐEDOVIĆA

65 godina od smrti poznatog epskog pjesnika Avda Međedovića obilježeno je 18. oktobra u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

O životu i stvaralaštvu Avda Međedovića govorio je profesor doktor Novak Kilibarda, a nakon besjede prikazan je dokumentarni film o istaknutom pjesniku „Homer sa Obrova“ pisca i televizijskog autora Bogića Rakočevića, koji je rađen u koprodukciji Televizije Crne Gore i Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore.

Međedović je rođen u Bijelom Polju 1875. godine. U djetinjstvu nije pohađao osnovno obrazovanje. Nakon navršenog punoljetstva, punih devet godina je služio u osmanskoj vojsci.  Za to vrijeme je dobro savladao osmanski turski jezik i u Solunu završio podoficirsku školu.

Poslije povratka iz vojske životni vijek je proveo na imanju u rodnom Obrovu, radeći u porodičnoj radnji u Bijelom Polju. Sa guslama se susreo još u ranom djetinjstvu, a guslarsku vještinu je učio prvo od oca Huseina, koji je bio odličan guslar, a kasnije i od drugih čuvenih guslara iz toga perioda.

Njegova epska pesma „Ženidba Smailagić Meha” ima 12.311 stihova i duga je kao Ilijada i Odiseja. Američki naučnik Milman Peri, istraživač i profesor sa Univerziteta Harvard iz prve polovine 20. vijeka, nazvao ga je „balkanskim Homerom”.

Umro je 1953. godine u Bijelom Polju.