Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽENO 80 GODINA OD ROĐENJA I PET GODINA OD SMRTI MIRKA KOVAČA

Prigodnom besjedom prof. dr Sonje Tomović Šundić, sinoć je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju obilježeno osamdeset godina od rođenja i pet godina od smrti Mirka Kovača, poznatog crnogorskog i južnoslovenskog književnika.

Mirko Kovač je rođen 26. decembra 1938. godine u Petrovićima. Autor je više romana, zbirki pripovijedaka, eseja, TV-drama i filmskih scenarija. Prvu knjigu proze „Gubilište” objavio je 1962, a nakon dvije godine i roman „Moja sestra Elida”. 1971. godine objavljuje i kratki roman „Životopis Malvine Trifković“, koji je preveden na engleski, francuski, italijanski, holandski, mađarski i švedski jezik.

Dobitnik je Andrićeve nagrade za pripovijetku „Slike iz porodičnog albuma Meštrevića”, dok je za zbirku pripovijedaka „Nebeski zaručnici” dobio nagradu izdavača BIGZ. Knjiga eseja „Evropska trulež”,  nagrađena je  NIN-ovom nagradom „Dimitrije Tucović”.

Dobio je i internacionalnu nagradu „Tuholski” švedskog PEN-centra za 1993, te Hederovu nagradu za književnost 1995. godine.

Umro je 2013. godine u Rovinju.