Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OBILJEŽENO PET GODINA OD SMRTI MIODRAGA BRKICE VUKOVIĆA

Nacionalna biblioteka Crne Gore Đurđe Crnojević” obilježila je sinoć pet godina od smrti pisca, publiciste i novinara Miodraga Brkice Vukovića.

U besjedi posvećenoj Vukoviću, direktor Biblioteke Bogić Rakočević je govorio o njemu uz žaljenje zašto se uvijek sjetimo svojih najkvalitetnijih i najvrjednijih pisaca tek nekim povodom, nekom godišnjicom smrti, a dozvolimo da ih u međuvremenu prekrije zaborav.  

Brkica je bio tih, miran i nenametljiv čovjek, a ono što ga je karakterisalo jeste da je pretjerivao u toj svojoj ćutnji i mogli ste cijeli dan, što se i meni događalo mnogo puta, da sjedite s njim u kafani ili neđe drugo i da riječi jedne ne progovorite”, kazao je Rakočević. Međutim, kako ističe, to nijesu bili uzalud bačeni trenuci, već je tu bilo nekog magnetizma, neke metafizike i nije bilo dosadno posmatrati ga, već je ćutnja sa njim mogla da probudi u vama želju za pisanjem.

Govoreći o značaju i poziiji njegovog poetskog opusa u recentnom crnogorskom pjesništvu, Rakočević je naglasio njegovu darovitost  i sklonost da prošlosti i svom egzistencijalnom prostoru da šaljivu i satiričnu dimenziju u kojoj je nalik radovima kubističkih majstora, sve iskrivljeno, ispomjerano i deformisano.

Miodrag Vuković je pjesme gradio brzim izmjenama kratkih, naizgled jednostavnih iskaza u kojima nema upečatljive slikovitosti. Njegova tematska ishodišta vezana su za krhotine urbaniteta, prostor dvosmislenog i višeznačnog u kom se prepliću konstrukcija, odnosno kreacija i dekonstrukcija. Destruktivno podneblje podrazumijeva površnost kao važnu odluku svijeta koji nema istinskih vrijednosti”, rekao je on.

Rakočević je akcentovao i njegov karakterističan podsmijeh malograđanštini, onima koji se dive svom odrazu u tuđem ogledalu i ne shavataju svoje stvarno stanje, naglasivši da je Vuković u književnim kanalima označen kao egzotičan i ekskluzivan, marginalac u središtu mete, autsajder na koga se klade favoriti”.

U okviru događaja prikazan je dokumentarni film o Vukoviću koji je snimljen u okviru projekta Poetika Montenegrina”.