Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

ODRŽANO VEČE POSVEĆENO SAVREMENOJ KNJIŽEVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE

Veče posvećeno savremenoj književnosti Bosne i Hercegovine održano je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore“Đurđe Crnojević” na Cetinju.

Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine je istakao da je vrijeme u kojem je Bosna živjela devedesetih godina, ali i kasnije, uticalo na književno stvaranje.

“To traumatično, tragično, nesrećno vrijeme u kojem je živjela Bosna doprinijelo je tome da njeni građani ne doživljavaju državu kao neku vrstu prirodnog saveznika. Nema ljepše zemlje, a odvratnije države. Nigdje nema veće suprotnosti između onoga što volimo kao zemlju i teško podnosimo kao državu, i nigdje se ta dva pojma tako ne isključuju kao u sudbini Bosne”, rekao je on.

Saglasan sa njim je Goran Simić, predsjednik bosanskohercegovačkog Pen centra, koji je kazao da je upravo ratno stanje u Bosni i Hercegovini poslužilo kao inspiracija za stvaranje njegovih književnih djela.

“Nemam ništa protiv pisaca koji maštom putuju u svemir ili koji pišu o leptirićima, ali ja mislim da mi ovdje, na zemlji, imamo nedovršeni posao zbog tih ratova, zbog tih stvari gdje se istorija nije pokazala kao učiteljica života ili smo mi loši učenici”, rekao je Simić.

Cetinjskoj publici se, svojim stihovima, predstavio i Mile Stojić, predsjednik Programskog savjeta Sarajevskih dana poezije.

U okviru svojih međunarodnih aktivnosti Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević” predstavlja savremene regionalne književnosti, a uvod u taj serijal bilo je prošlogodišnje veče savremene crnogorske književnosti.