Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OTVOREN MEĐUNARODNI NAUČNI SKUP U NBCG

Međunarodni naučni skup koji organizuje Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ u saradnji sa Savezom Crnogoraca Hrvatske i Crnogorskim kulturnim forumom, svečano je otvoren danas u Nacionalnoj biblioteci na Cetinju.

Skup je otvorio direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ gospodin Bogić Rakočević, koji smatra da ovakvi događaji jačaju vezu između prijateljskih naroda Crne Gore i Hrvatske.

Saglasan sa njim je i predsjednik Saveza Crnogoraca Hrvatske Ljubo Radović, izrazivši zadovoljstvo odzivom naučnika, kulturnih stvaralaca i učesnika u programu.

„Savez Crnogoraca Hrvatske i njegove članice imaju za cilj uspostavljanje trajne saradnje, razmjene, zaštite i promocije kulturnih raznolikosti kako bi se istakla zajednička obilježja koja dijele susjedni narodi i tako se povećalo osjećanje pripadnosti zajedničkom kulturnom području, te pružanje prilike građanima za učestvovanje u interakciji u izgradnji „bliže“ Evrope“,  rekao je Radović.

U okviru prvog dana pomenutog skupa, pored izalaganja učesnika, otvorena je izložba knjiga „Croatica – Montenegrina“ autorke Dragice Lompar, kao i izložba fotografija „Hrvatski neimari i Njegošev mauzolej“ autora Aleksandra Berkuljana.

Gospođa Lompar je za ovu priliku priredila izložbu knjiga, koju najvećim dijelom čine hrvatski autori  koji su, kako smatra, bili veoma naklonjeni Crnoj Gori.

“Među njima ističemo Ivana Mažuranića i njegov spjev „Smrt Smail age Čengića“, kodifikatora crnogorskog običajnog prava Valtazara Bogišića, arhitektonsku zadužbinu Josipa Sladea, likovna djela Vlaha Bukovca, kao i monumentalni Meštrovićev mauzolej na Lovćenu. Osin njih, moramo podsjetiti i na Josipa Juraja Štrosmajera, Petra Preradovića, Antuna Barca, Milana Rešetara, Toma Matića, Tina Ujevića, Frana Milobara, Eduarda Peričića, Šimuna Milinovića, Sima Matavulja, Filipa Jergovića i  Dušana Vuksana”, kazala je Lompar.

Izložbom fotografija „Hrvatski neimari i Njegošev mauzolej“, autor Aleksandar Berkuljan je potvrdio saradnju Crne Gore i Hrvatske na polju kulture kao univerzalne i civilizacijske vrijednosti koja ne poznaje granice.

„Ova izložba, koju čini dvadesetak fotografija, predstavlja izbor iz obimne dokumentarne građe, koja je decenijama pratila koncipiranje, razvoj ideje i konačno izgradnju spomenika na Lovćenu“, navodi se u govoru gospodina Berkuljana.

Pomenute fotografije su mu poslužile i za ilustrovanje autorskog teksta pod nazivom „ Podsjetnik na klesare Njegoševog lika“, posvećenog u prvom redu neimarima, vajarima, klesarima i arhitektama, koji su tokom više decenija ugradili svoje ideje, trud i sposobnosti u realizaciju Njegoševog mauzoleja.

„Eho udarca njihovih čekića i zvon dlijeta, čuće se lovćenskim stranama dok god bude Mauzoleja i Crne Gore, podsjećajući nas na stara i duga prijateljstva i veze, kao i da velika i pogotovo zajednička djela, ne smiju biti zaboravljena“ , zaključio je Berkuljan.

Ovaj skup se organizuje u okviru programa međunarodne razmjene kulturnih manifestacija „Croatica – Montenegrina 2017“ i trajaće i sjutra, kada će preostali učesnici prezentovati svoje radove.