Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA LIDIJE VUKČEVIĆ

Izložba fotografija „Siluete“ autorke Lidije Vukčević otvorena je danas u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Otvarajući izložbu, poznati crnogorski likovni umjetnik Luka Lagator je rekao da su fotografije „eho Lidijinih davnih djetinjih dana provedenih sredinom 50-tih u Njegoševoj ulici u Podgorici u đedovoj kući u kojoj i sada stanuje, kada je u Crnoj Gori. U njima je došao do punog izražaja izoštren senzibilitet Lidije Vukčević, koja zna da prepozna pojavu i reaguje u pravom trenutku.“

Lagator ističe da „ne mora posmatrač da bude poseban stručnjak za fotografiju, kao jednog od mogućih izraza u umjetnosti, pa da lako prepozna da se ovdje radi o umjetnici koja uspješno provlači svoj raskošni talenat od naučnog, preko književnog do likovnog izraza, mireći svojom izuzetnom senzibilnošću ove, na prvi pogled, nepomirljive kategorije.“

„Lidija je preko nečega što možemo shvatiti kao „Rječnik slučajnosti“ iz svojevrsne „Fabrike malih utopija“ vješto izdvojila „Obične stvare“ i došla do svoje „Istinite priče“ koju može nazvati „Moj filozofski rječnik“, zaključio je Lagator.

Prisutnima se obratila i autorka izložbe Lidija Vukčević, koja je kazala da ovu izložbu čini 30 fotografija u crno – bijeloj i sfumato tehnici, koje su snimljene u njenom ateljeu u Podgorici 2016. godine.