Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OTVORENA IZLOŽBA „GRČKA I CRNA GORA – DVA BRATSKA NARODA”

Izložba eksponata „Grčka i Crna Gora – dva bratska naroda“ dr Panajotisa Koliomihalisa, otvorena je u petak u holu Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

Pomenuta izložba se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu su dokumenti koje je dr Koliomihalis predstavio u Grčkoj, da bi Grci, kako on kaže, mogli da upoznaju lijepu i hrabru Crnu Goru i njenu kulturu. Dok, drugi dio prikazuje ono što Crna Gora i Grčka nude jedna drugoj, dokazujući tako bratstvo dviju zemalja.

„Ovom izložbom povezane su Grčka i Crna Gora, sa slavnim istorijama, sa svojim nezaobilaznim ulogama u značajnim istorijiskim procesima“ rekao je na otvaranju izložbe gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i dodao da ona predstavlja zajedničku istoriju oličenu u brojnim borbama protiv neprijatelja.

Za autora izložbe, gospodina Panajotisa Koliomihalisa Crna Gora je jako inspirativna, pa mu je proces prikupljanja eksponata koji imaju veze sa njom, kako je istakao, predstavljao pravo zadovoljstvo.

„Prije četrdeset godina sam počeo da se bavim ovim poslom, odnosno da skupljam razne eksponate koji imaju veze sa Crnom Gorom i tada sam bio zapanjen koliko toga zajedničkog mi imamo i koliko su bliska dva naša naroda“ rekao je Koliomihalis.

Ambasador Grčke Satirios Atanasiju je naglasio kako su crnogorski i grčki narod uvijek bili zajedno u borbi za demokratiju i slobodu.

Dr Koliomihalis je uručio gospodinu Bogdanoviću repliku antičke posude sa uzorcima zemlje, koju je prikupio sa mjesta na kojima su održane bitke koje svjedoče o crnogorsko-grčkom savezništvu. Bogdanović mu se posebno zahvalio na poklonu kao i za višegodišnji trud i vrijeme koje je utrošio kako bi prikazao jedinstvenu kolekciju originalnih dokumenata o istoriji i kulturi Crne Gore i tradicionalnim vezama sa Grčkom.

Izložba će krasiti hol Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ do petka, 20. oktobra.