Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

OTVORENA IZLOŽBA KNJIGA “CRNOGORSKA KNJIŽEVNOST NA STRANIM JEZICIMA“

Izložbu knjiga „Crnogorska književnost na stranim jezicima“ otvorila je juče u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju, doc. dr Aleksandra Nikčević – Batrićević.

Ova izložba je iz fondova Nacionalne biblioteke i predstavlja pregled zastupljenosti naših pisaca na drugim jezicima – kroz pojedinačna djela, antologije i izbore zborničkog karaktera.

Bibliotekarka savjetnica Nacionalne biblioteke i autorka ove izložbe, Milenija Vračar je prisutnima kazala, da izložba sadrži, poetska, prozna i dramska djela, prevedena od druge polovine 19. vijeka, do novijih izdanja.

Prvo djelo koje je prevedeno, a koje posjetioci mogu vidjeti u holu Nacionalne biblioteke, je odlomak iz Gorskog  vijenaca, Petra II Petrovića Njegoša u izdanju Ruske kraljevske akademije 1871. godine. Nedugo zatim prevođena su i djela Nikole I Petrovića, kao i Primjeri čojstva i junaštva Marka Miljanova Popovića.

Djela, koja su obilježila 20. vijek, a prevedena su na više stranih jezika, su djela naših poznatih romanopisaca i pripovjedača: Branimira Šćepanovića, Mihaila Lalića, Miodraga Bulatovića, Mirka Kovača, Branislava Pekića, Čeda Vukovića i Milorada Popovića.

Od novijih generacija, prevedena su djela Andreja Nikolaidisa, Ognjena Spahića, Balše Brkovića i drugih.

Među izloženim knjigama, na izložbi možemo vidjeti i nekoliko brojeva naših časopisa , koji donose prevode crnogorskih autora na strane jezike – Skver, Susreti, Kod…

Učešće na ovoj izložbi, dali su i mladi pjesnici iz Književnog kluba „Poenta poetika“ iz Nikšića. Ovaj Klub osnovan je u julu 2014. godine i trenutno broji oko 30 aktivnih pjesnika koji nastupaju, pišu, osvajaju nagrade i obilježavaju ovo vrijeme.

“Čovjek koji sjedi na šolji – za kafu  i blati šolju za kafu. Čovjek koji umire u točku bicikla, dok sluša bluz i psuje po sebi… Almost blue, almost you” stihovi su kojima se, posjetiocima izložbe,  obratio najmlađi prisutni član ovoga Kluba, Šćepan Popović.

Nakon Šćepana, svoje stihove su čitali i ostali članovi Kluba: Sava Radulović, Milena Simonović i  Slobodan Ivanović.

Direktor Književnog kluba “Poenta poetika“ Goran Radojičić, je iskazao zadovoljstvo što je Klub ostvario saradnju sa Nacionalnom bibliotekom “Đurđe Crnojević” učešćem u otvaranju pomenute izložbe.

Za sve posjetioce, izložba je otvorena, do 22. juna.