Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PARSONS U NBCG: NEKADA IDEJE ZAPISUJEM NA RUCI

Jedan od najpoznatijih savremenih britanskih pisaca, Toni Parsons održao je književno veče sinoć u Svečanoj Sali Nacionalne biblioteke „ Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

„ Prije četrdeset godina kada sam prvi put došao u Jugoslaviju, dočekala me je lijepa ljudska riječ prepuna topline, nevjerovatno da se to do sada nije promijenilo“, započeo je priču Parsons.

Pred cetinjskom publikom, ovaj istaknuti pisac ispričao je i jednu anegdotu prilikom tadašnje posjete.

„ Ljubazno i uz osmjeh, počastili su me sa nekim pićem koje mi je najviše ličilo na benzin, popio sam da bih ih ispoštovao kao domaćine, ali mi je dugo bio gorak ukus u ustima“,  prisjetio se on.

Njegov prvi roman ’’Čovjek i dječak“,  koji je objavljen 1999. godine,  doživio je veliki uspjeh u Engleskoj i za dva mjeseca prodat je u tiražu od 750.000 primeraka. Preveden je, čak,  na 30-ak svijetskih jezika.

„U romanu sam pisao o problemima sa sinom adolescentom, o bolesnoj majci i drugim životnim nedaćama sa kojima se bilo ko može sresti, pa je ta univerzalna priča, „razlog“ zbog kojeg je roman „Čovjek i dječak“ doživio ogroman uspjeh“, pojasnio je Parsons.

Inspiraciju za svoja djela nalazi u svakodnevnom životu.

„ Inspiraciju za pisanje nalazim u životu. Kao pisac, posmatram sredinu u kojoj živim, ljude sa kojima se srijećem, tako da, recimo, odrastanje sina tinejdžera može da bude jako zanimljiv materijal za pisanje knjige“, rekao je i kroz osmjeh je dodao da mu se nekada dešava da ideje zapiše na ruci da ih ne bi zaboravio.

Osvrnuo se i na sve popularnije društvene mreže, rekavši da bez obzira što mladi mnogo vremena provode na njima, one nikako ne mogu zamijeniti knjigu.

„Knjiga ima nevjerovatnu moć i ona ne može izgubiti bitku sa savremenom tehnologijom. Savjetujem svima da više čitaju“, kazao je on.

U razgovoru sa bibliotekarkom Nacionalne biblioteke Brankom Kaluđerović, Parsons je istakao da je oduševljen Crnom Gorom i njenim žiteljima.

„Crna Gora  ima fantastične predjele, divne i gostoljubive ljude, te je  vrijedi posjetiti“, zaključio je.

Nakon prve knjige „Čovjek i dječak” uslijedile su: Za moju malu”, Čovjek i žena”, Prava porodica”, Naše nezaboravljene priče”, Moja omiljena supruga”, Novi početak”, Ljudi i dječaci”,O životu, smrti i doručku” Potraga za suncem”, kao i sedam kratkih priča  „Odlasci”, i na kraju roman „Poslednja žrtva”.