Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PERFORMANS NEJE TOMŠIĆ „ČAJ ZA PETORO. OPIJUMSKE LAĐE“ U NBCG

Institut za savremenu umjetnost – ISU će u srijedu, 12. decembra u 17 sati u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević” na Cetinju ugostiti performans slovenačke vizuelne umjetnice Neje Tomšič, pod nazivom „Čaj za petoro. Opijumske lađe”.

„Čaj za petoro: Opijumske lađe” je vizuelni esej koji pridružuje ručno slikanu keramiku i performans. Centralni dio projekta je pet ručno bojenih keramičkih kompleta za čaj, koji se baziraju na tradicionalnim kineskim gongfu kompletima za čaj. Umjetnički rad „Čaj za petoro,” uzima oblik hepeninga, kineske čajne ceremonije za pet učesnika, tokom koje umetnica Neja Tomšič govori istinite priče o zaboravljenim epizodama u priči o kineskom snu, koji je rezultirao sukobom i kolonizacijom, kao i razvojem kapitalizma. Kako se pripovijedanje o brodovima opijuma razvija, ovaj ritual ispijanja čaja razotkriva duboke posljedice trgovine čajem i opijumom u današnjem političkom svijetu.

Ovom prilikom će Neja Tomšič predstaviti i svoju umjetničku knjigu „Opijumske lađe“, koja je nedavno dobila prvu nagradu za najbolju knjigu umjetnika u okviru ljubljanske konvencije „Blind Date“ u Galeriji P74 i nagradu za najljepše dizajniranu knjigu na Sajmu knjiga u Ljubljani.

Neja Tomšič (1982) je vizuelna umjetnica, pjesnjikinja i spisateljica, koja u svojoj umjetničkoj praksi pridružuje različite discipline i medije kao što su crtež, fotografija, poezija, performans i muzika. Razotkrivanjem zaboravljenih i skrivenih istorijskih priča, kroz istaživanje njihovih specifičnosti, umjetnica stvara situacije koje pristupaju istorijatima kao mapama sa tek započetim tačkama i vezama, čime želi da preispita dominantne istorijske narative. Korišćenje performativnih elemenata u njenim projektima istražuje kako se istorija projektuje kroz subjektivni pojam svakog posjetioca ponaosob. Neja takođe radi kao kustosica i producentkinja. Suosnivačica je Muzeja tranzitne umetnosti (MoTA), istraživačke i produkcijske platforme zasnovane na tranzitornoj umjetnosti u Ljubljani. Živi i radi u Ljubljani, Slovenija.

Isti događaj biće održan i na Univerzitetu Donja Gorica, u četvrtak 13. decembra.