Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Stručni tim NBCG u posjeti CCL-u u Francuskoj

Stručni tim Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“, na čelu sa direktorkom Jelenom Đurović, posjetio je Centar za konzervaciju knjiga (CCL – Centre de Conseravtion du Livre) u Arlesu u Francuskoj, gdje su učestvovali na sastanku Upravnog odbora projekta MANUBALK i prisustvovali seminarima i radionicama o konzervaciji, restauraciji i digitalizaciji od 2. do 6. septembra.

Stručni tim NBCG posjetio je i SNCF, francusku organizaciju koja se bavi osmišljavanjem i realizacijom projekata iz oblasti kulture, kao i Centar za obuku, restauraciju i konverzaciju knjiga (CERCO).

Stručni tim Nacionalne biblioteke koji je zadužen za projekat MANUBALK, pored direktorke biblioteke, čine rukovodilac Odjeljenja za razvoj bibliotečke djelatnosti Vjenceslava Ševaljević i bibliotekar Zorica Sjekloća. Seminare i radionice o konzervaciji i restauraciji pratili su konzervatori crnogorske Nacionalne biblioteke Marija Martinović, Sonja Gagović i Slavko Jovićević.

MANUBALK je projekat Evropske Komisije čiji je cilj isticanje uloge pisanog nasljeđa u razvoju regionalnog indetiteta zasnovanog na zajedničkim istorijskim vrijednostima na području Zapadnog Balkana, zatim omogućavanje pristupa zbirkama velike istorijske i simbolične vrijednosti, kao i pospješavanje stabilizacije regiona. Nosioci ovog projekta su, pored Centra za konzervaciju knjige u Arlesu i NBCG „Đurđe Crnojević“, i Internet klub Ljig iz Srbije i Udruženje za  kulturno-historijsko nasljeđe „Transversalni Val“ iz  Bosne i Hercegovine.