Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PREDSTAVLJENA KNJIGA “SEVERNA KOREJA – PUTOVANJE PO ZEMLJI KIM DŽONG UNA”

Književna tribina Snežane Radojičić i promocija knjige „Severna Koreja – putovanje po zemlji Kim Džong Una” održana je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević” na Cetinju.

Snežana Radojičić je rođena u Beogradu 1967. godine. Diplomirala je na Grupi za jugoslovenske književnosti sa opštom književnošću. Prvu knjigu, pripovijest „Dok su duše lutale“, objavila  je kao pobjednik na konkursu Matice srpske, u ediciji „Prva knjiga“, 1994.  Druga knjiga, zbirka priča „LP – lične priče“, objavljena je 2005. Roman „Zakotrljaj me oko sveta“ objavljen je kao autorsko izdanje, 2014. godine, a zatim i putopisne monografije „Preko Himalaja i Gobija“ i „Nomad“.

Gospođa Radojičić nema stalno mjesto življenja jer putuje oko svijeta na biciklu od 2011. godine, boraveći kraće ili duže u raznim zemljama. Za to vrijeme prošla je oko 55.000 km i obišla oko 40 zemalja. Na tribini je govorila o najvećim izazovima tokom svog sedmogodišnjeg „kotrljanja”, istaknuvši da je poseban utisak na nju ostavila, kako kaže, „najomiljenija i najneobičnija zemlja na svijetu – Sjeverna Koreja”.

„Sjeverna Koreja je vrlo specifična država, a takav je i način putovanja kroz nju. Interesantno je koliko su za neke stvari i informacije zatvoreni, a još interesantnije koliko su u pojedinim segmentima otvoreni i iznenade vas postupcima”, rekla je ona.

Ova spisateljica je cetinjskoj publici kazala da se viza može lako dobiti, ukoliko uplatimo aranžman, kao i da se po svojim ljepotama Koreja ne može uporediti sa drugim državama.

„U Sjevernu Koreju možete da odete samo u organizovanoj turističkoj grupi. Ne postoji sloboda kretanja već uvijek imate pratnju dva vodiča koja su sa vama, ali sa sigurnošću mogu reći da je jedna od najbezbijednijih zemalja na svijetu i da vam se tamo ne može ništa dogoditi, ukoliko poštujete pravila”, kazala je Radojičić.

Snežana je govorila i o iskustvima i ljudima u drugim zemljama dodavši da tu nema nikakve razlike u odnosu na nas.

„Među ljudima ne postoji razlika, osim drugačije boje kože, jezika i običaja. Nismo samo mi dobri, a ostali su loši zbog toga što nisu mi. Ljudi su svuda isti i žele da pomognu putniku. Svijet je mnogo ljepše mjesto nego što nam ga mediji predstavljaju”, zaključila je Radojičić.