Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PREDSTAVLJENA POETSKA RADIO DRAMA „DOBRA VODA”

Poetska radio drama Dobra voda” po stihovima Ćamila Sijarića, a po scenariju i u režiji Mirsada Rastodera, predstavljena je sinoć u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore Đurđe Crnojević” na Cetinju.

Poezija treba, kako smatra autor ovog projekta gospodin Rastoder, da se promoviše kao suština književnosti, na jedan drugačiji način, blizak novim generacijama.

Cilj ove radio drame je da približi poeziju Ćamila Sijarića koja je, nažalost, malo poznata. A radio je taj koji je itekako pozvan za to, a pozvan je i za mnoge druge priče koje će vas dodirnuti, da razmišljate i smišljate nešto novo”, rekao je Rastoder.

Direktor Nacionalne biblioteke Crne Gore Đurđe Crnojević” Bogić Rakočević je istakao da je radio drama Dobra voda” potvrda da ovaj umjetnički žanr nije na zalasku, te da mu predstoji lijepa budućnost.

Bio je veliki izazov prihvatiti se jednog djela Ćamila Sijarića, književne gromade, jer znamo da je riječ o velikom piscu koji je obilježio savremenu posleratnu književnost, ne samo crnogorsku, nego i šire”, kazao je Rakočević dodao da je Rastoder na jedan lijep način uspio da poveže osnovne karakteristike Sijarićevog djela, a najprije da dočara njegovu veoma važnu dimenziju – pričalačku dimenziju.

Cetinjskoj publici su se obratili i direktor Radija Crne Gore Radojica Bulatović, pjesnikinja Dragana Tripković i novinar Vlado Rajković.

Poetska radio drama Dobra voda” urađena je u formi pripovijedanja, spontanog razgovora planinara koji se, odmarajući pored izvora, poigravaju stihovima i otkrivaju simfoniju života, jezika i mudrosti, koji blistaju u savršenstvu jednostavnosti i svjedoče o spoju kulturnih tradicija, čovječnosti, ljubavi i plemenitim osjećanima za dušu i život.