Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PREDSTAVNICA NBCG PRISUTVOVALA MEĐUNARODNOM NAUČNOM SKUPU „AHMED SUDI BOŠNJAK – ŽIVOT I DJELO“

Međunarodni naučni skup „Ahmed Sudi Bošnjak – život i djelo” održan je 15. marta u Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.

Ahmed Sudi Bošnjak ubraja se u najznačajnije komentatore persijskih klasika i arapskih gramatičkih djela u Osmanskom carstvu. Njegovi komentari persijskih klasičnih djela tri vijeka  su korišteni kao udžbenici persijskog jezika širom Osmanskog carstva, a nalaze se i među prvim štampanim knjigama u Turskoj. Najveću pažnju izazvao je njegov komentar Hafizovog Divana, koji je u 19. vijeku prevođen i u Zapadnoj Evropi.

Izlagači na ovom Skupu bili su eminetni stručnjaci iz Irana, Turske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

U svojstvu gostiju, Skupu su prisutvovali i direktori nacionalnih biblioteka Slovenije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i  upravnica  Predsjedničke biblioteke iz Grčke. Nacionalnu biblioteku Crne Gore „Đurđe Crnojević” je predstavljala Vjenceslava Ševaljević, rukovoditeljka Odjeljenja za razvoj bibliotečke djelatnosti.

Organizatori ovog skupa su bili: Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu, Fondacija „Mulla Sadra” iz Sarajeva i Internacionalni centar za mikrofilmovanje „Noor” iz Nju Delhija.