Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PREMIJER DUŠKO MARKOVIĆ OTVORIO NJEGOŠEVU SOBU U NBCG

 

Marković: Njegoš je oduvijek i cio u svome Cetinju i u svojoj Crnoj Gori

Njegoševu sobu u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju otvorio je predsjednik Vlade Crne Gore, gospodin Duško Marković u petak, 17. novembra.

Premijer Marković smatra da je otvaranje Njegoševe sobe u Biblioteci dobar način da se odužimo, koliko umijemo i možemo, velikom umu kojeg je naša domovina iznjedrila.

„Ova soba ima određenu posebnost, upravo zbog toga što se nalazi u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore, a Njegoš je za svoga vremena bio ne samo vladar, već u neku ruku i državni bibliotekar, jer je upravo on 1832. godine začeo biblioteku u onom formatu koji je potreban svakoj civilizovanoj zemlji”, rekao je Marković.

Saglasan sa njim je direktor Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ gospodin Bogić Rakočević, koji je istakao da je sasvim prirodno da najznačajnija biblioteka u Crnoj Gori posveti dio prostora svom najznačajnijem piscu.

„ Njegošu smo posvetili sobu kao znak trajnog poštovanja i zahvalnosti što nas je oplemenio i dodirnuo svojom božanskom lučom i što nas je učinio ponosnim, pokazavši svijetu da se i u malim narodima geniju gnijezdo vije“, kazao je Rakočević.

Ovaj istaknuti pisac i vladar je, prema riječima premijera Markovića, u svojim djelima pokazao da pripada svima onima koji ga razumiju, te je sa posebnim zadovoljstvom otvorio pomenutu sobu.

„Njegoš je zasigurno u svoje poetike utkao poziv na suživot. U njegovom djelu jasno se očitavaju tri socio-kulturna koda na kojima je uspostavljena današnja Crna Gora: pravoslavni, islamski i katolički. Ovu sobu otvaram svečano i simbolički. Kažem simbolički, jer je Njegoš oduvijek i cio u svome Cetinju i u svojoj Crnoj Gori”, istakao je Marković.

Bibliografija o Njegošu, kod nas i u svijetu, broji oko 20 hiljada jedinica, ali kako smatra direktor Biblioteke, gospodin Rakočević, njegova djela možemo uvijek iznova promišljati, nalazeći u njima novi smisao i značaj.

„Njegoš svojom zemaljskom i duhovnom borbom nadilazi svoje vrijeme. On nas kao pjesnik, prorok, bard i vladika mijenja i izvodi pred ono što je neprolazno. On je mag crnogorskog jezika i književnosti, naš književni gorostas koji označava ono univrezalno i istorijsko i time nam otkriva jednu osobenu estetiku“, zaključio je Rakočević.

Njegoševa soba, u kojoj se nalaze izdanja njegovih djela i njihovi prevodi na strane jezike, rukopisi, reprint izdanja, pozorišni plakati, lična i državnička pisma, njegovi portreti i drugi važniji dokumenti koji su u posjedu Nacionalne biblioteke će služiti kao specijalna čitaonica u kojoj će naučnici, učenici i studenti i uopšte korisnici moći neposredno da se upoznaju s Njegoševim djelom.