Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

PRVI FORUM UNIJE BIBLIOTEKA IZ KINE I ZEMALJA CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE U HANGZHOU, KINA

Bibliotekari iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope okupili su se 20 oktobra u Hangzhou-u, u Kini kako bi se održao prvi Forum Unije biblioteka.

Cilj je bio uspostavljanje Unije koja će podstaći kulturnu razmjenu i saradnju između uključenih biblioteka na polju bibliotekarstva i informacionih nauka. Članice Unije postale su 61 biblioteka iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a njih je predstavljalo 160 učesnika iz Kine i inostranstva.

Predstavnici Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” bili su direktor biblioteke Bogić Rakočević i referent za izdavaštvo, Slađana Sjekloća.

Izjava o osnivanju Unije biblioteka iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope i Akcioni plan, dva osnovna dokumenta, u potpunosti su podržani od strane svih delegata i organizovana je ceremonija potpisivanja čiji je domaćin bila Lu Xiaolong, izvršni direktor Glavnog Zavoda za kulturu, radio, TV, film, štampu i izdavaštvo Hangzhou-a.

21. oktobra održana su četiri okrugla stola: „Kako biblioteke mogu promovisati UN 2030 ciljeve održivog razvoja“, „Biblioteke i promocija čitanja na nivou države“, „Biblioteke i zaštita kulturne baštine“, i „Bibliotekari u budućnosti – Transformacija • Kompetentnost • Vještine“.