Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

RADIONICA „IMP – PRAVO NA INFORMACIJE, FER KORIŠĆENJE I OTVORENI PRISTUP“ ODRŽANA U NIKŠIĆU I NA CETINJU

Nacionalna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević”, u okviru projekta UNESCO Participacija 2016-2017 „IMP – Strategija i praksa za ugled” organizovala je radionicu u Nikšiću, na temu „Informaciona i medijska pismenost – pravo na informacije, fer korišćenje i otvoreni pristup“.

Radionica je održana 16. novembra u čitaonici Narodne biblioteke „Njegoš” za školske bibliotekare i nastavnike. Prisutni su se iz izlaganja bibliotekarke Lidije Lješković i nastavnice Sanje Koljenšić Malešević iz Osnovne škole „Ratko Žarić” upoznali sa pojmom otvorenog pristupa informacijama, njegovom ulogom u savremenom bibliotekarstvu te značajem otvorenosti pristupa za razvoj nauke i društva.

Bibliotekarka Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” Ivana Klać govorila je o ulozi i značaju medijske pismenosti u školama i o predstavljanju žene u medijima. U okviru navedenog projekta organizovana je studijska posjeta Sveučilištu u Zadru, biblioteci Osnovne škole „Petar Preradović“ i Gradskoj knjižnici Zadar, a pozitivna iskustva polaznicima je prenijela  Vesna Kovačević, bibliotekarka iz NBCG.

Literatura o informacionoj i medijskoj pismenosti je podijeljena polaznicima i njihovim školskim bibliotekama kako bi im pomogla da biblioteka postane mjesto okupljanja u školi. Biblioteka Osnovne škole „Ratko Žarić” dobila je na poklon elektronski čitač knjiga.

Radionica sa istom tematikom održana je 19. novembra u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević” na Cetinju za mlade bibliotekare Nacionalne biblioteke i Gradske biblioteke „Njegoš”. Predavanja su održale bibliotekarke iz NBCG: Dragana Marković, Ivana Klać i Vesna Kovačević.