Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

REGIONALNOJ ISBN RADIONICI PRISUSTVOVALI PREDSTAVNICI NBCG

U Nacionalnoj biblioteci Rumunije, u Bukureštu je od 14 do 15. juna, održana osma ISBN Regionalna radionica. Iz Nacionalne biblioteke Crne Gore Radionici su prisustvovale Sanja Martinović, rukovodilac Nacionalne ISBN agencije i Dragana Mirković, viši bibliotekar redaktor. Iz zemalja regiona učestvovali su: Perunika Đoković (Srbija), Majda Kotnik–Verčko (Slovenija), Radoslava Stefanova (Bugarska), Danijela Getliher (Hrvatska) i Aurelia Persinaru (Rumunija). Radionicu je vodila Stela Grifit, izvršna direktorica Međunarodne ISBN agencije.

Prvog radnog dana podnesen je izvještaj Međunarodne ISBN agencije kao i pojedinačni izvještaji nacionalnih agencija vezanih za aktivnosti u protekloj godini. Raspravljalo se o tekućim temama (dodjeljivanje ISBN-a digitalnim publikacijama, uključujući i online izdanja, prikupljanje meta podataka od izdavača, naplaćivanje usluga ISBN agencija, kao i o članarini koju agencije naplaćuju).

Drugog radnog dana bilo je riječi o reviziji ISBN standarda koji bi trebao da bude objavljen do kraja novembra ove godine. Takođe se govorilo o pripremi dokumenata za Globalni registar (proces slanja podataka i način ispravljanja mogućih grešaka).

Predloženo je da sljedeća Regionalna ISBN radionica bude održana u Ljubljani.