Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

SEDMA KONFERENCIJA DIREKTORA NACIONALNIH BIBLIOTEKA JUGOISTOČNE EVROPE ODRŽANA U BEOGRADU

Sedma konferencija direktora nacionalnih biblioteka Jugoistočne Evrope i radionica, čija je centralna tema bila digitalno očuvanje i trajno skladištenje digitalnih objekata, održane su 4. i 5. oktobra u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu.

Tema Konferencije bila je: Stanje digitalizacije u nacionalnim bibliotekama Jugoistočne Evrope i problemi čuvanja i zaštite digitalnih objekata, sa osvrtom na probleme smještanja, čuvanja i zaštite fizičke građe, dok je na radionici viša bibliotekarka Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević” Zorica Sjekloća održala prezentaciju o digitalnoj biblioteci Crne Gore.

Okupljeni učesnici bili su direktori biblioteka iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Albanije, Grčke i Srbije, koji su razmijenili iskustva u oblasti najnovijih trendova u razvoju digitalnih kolekcija u svojim bibliotekama, kao i digitalnih alata za upravljanje podacima. Predstavljeni su aktuelni projekti, od kojih mnogi zajednički, a sa tim u vezi podvučen je i značaj umrežavanja, dijeljenja resursa, kao i planskog i strateškog unaprjeđivanja oblasti digitalizacije kroz nastavak saradnje u budućim projektima.

Održavanje konferencije i radionice podržala je Konferencija direktora nacionalnih biblioteka Evrope kroz grant Erlanda Koldinga Nilsena, dugogodišnjeg direktora Kraljevske biblioteke u Danskoj. Grant se dodeljuje svake godine jednoj biblioteci članici za podsticanje međunarodne saradnje i jačanje veza između nacionalnih biblioteka Evrope.