Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Registar organa i institucija na državnom i lokalnom nivou

ODRŽANA PROMOCIJA KNJIGE „SLOVNIK DUŠE“ MILIKE PAVLOVIĆA

Sinoć je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ održana promocija najnovijeg izdanja ove ustanove, knjige poezije Milike Pavlovića pod nazivom „Slovnik duše“.

Na promociji su govorili direktorica NBCG, Dragica Lompar, istoričar Srđa Pavlović i književnik Miraš Martinović.

Dragica Lompar je izrazila zadovoljstvo zbog ovako reprezentativnog izdanja knjige poezije Milike Pavlovića i kazala da se „pažljivo posljednjih mjeseci upoznavala sa predivnim stihovima, sa igrom riječi, sa bogatstvom njegovog i našeg crnogorskog jezika“ i da vjeruje da će nas „susret sa njegovim stihovima, podstaći da shvatimo da je do nas ukoliko istinski želimo da pratimo tokove crnogorske književnosti i da poštujemo sopstvene vrijednosti“.

Srđa Pavlović je istakao da su mu rad na ovoj knjizi i saradnja sa Mirašem Martinovićem i Aldemarom Ibrahimovićem pomogli da se upozna sa svojim ocem kao sa pjesnikom, što je prilično drugačije od utisaka i iskustava koje nosi iz svakodnevnog života sa njim kao roditeljem. Objasnio je kako je tekao proces odabira pjesama i koliko mu je u tome pomogao naš književnik Miraš Martinović. Zajedno su se pobrinuli da njegova ideja dobije ovako lijepu realizaciju.

Miraš Martinović govorio je o darovitosti Milike Pavlovića, njegovoj jakoj, izuzetnoj ličnosti i hrabrosti da kaže istinu onda kada su svi drugi bili utihnuli. Objasnio je kako je poezija poput rijeke ponornice, da ona nikada ne nestaje i da veliki pjesnici i njihovi stihovi isto tako ne mogu nikada nestati. Mogu biti privremeno zaboravljeni, ali uvijek ponovo isplivaju na površinu.

Da veče bude oplemenjeno i drugim oblicima umjetnosti pobrinuli su se akademski slikar Aldemar Ibrahimović i glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Ana Vujošević.

Deset unikatnih i tematski rađenih ulja na platnu i crteža gospodina Ibrahimovića koji čine likovnu opremu knjige bilo je izloženo u holu biblioteke, dok je odabrane stihove Milike Pavlovića govorila gospođa Vujošević.