Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Registar organa i institucija na državnom i lokalnom nivou

ZVANIČNE POSJETE NARODNIM BIBLIOTEKAMA U ULCINJU I U BARU

Predstavnici Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" - direktorica mr Dragica Lompar i  rukovoditeljka Odjeljenja za bibliotečko-informacioni sistem i digitalizaciju, mr Vjenceslava Ševaljević su 11. septembra 2024. imali sastanak u Oštini Ulcinj u vezi sa aktuelnim stanjem u Narodnoj biblioteci „Mirko Srzentić" iz Ulcinja.

Povod  za ovu posjetu je činjenica da ova biblioteka i godinu dana nakon prošlogodišnje zvanične posjete delegcije Nacionalne biblioteke Crne Gore „Đurđe Crnojević“ i dalje nema adekvatne  uslove za rad.

U prostorijama Opštine Ulcinj delegaciju Nacionalne biblioteke je primio predsjednik Opštine, gospodin Genci Nimanbegu: Sastanku su prisustvovale Merita Subašić, sekretarka Sekretarijata za kulturu i Fatima Truma iz Kabineta Predsjednika, kao i Adriana Hoxha, direktorka JU Centar za, kulturu.  Na sastanku su analizirane aktuelne poteškoće sa kojima se Biblioteka susrijeće u svom djelovanju i prezentirani su planovi kako da se otpočne sa njihovim prevazilaženjem.

Nakon sastanka kod Predsjednika Opšteine Ulcinj predstavnice Nacionalne biblioteke zajedno sa direktoricom Centra za kulturu posjetile su  Biblioteku, gdje ih je primila rukovoditeljka Biblioteke, Ardita Rama, sa zaposlenim bibliotekarima i knjižničarima. Prilikom obilaska Biblioteke konstatovano je da su i uslovi u kojima se čuva pisana kulturna baština i dalje neadekvatni što bi za posljedicu moglo da ima trajno oštećenje građe. U Biblioteci će se u najskorije vrijeme, uporedo sa saniranjem prostorija i nabavkom opreme, otpočeti sa revizijom bibliotečke građe.

Istog dana delegacija Nacionalne biblioteke posjetila je i Narodnu biblioteku „Ivo Vučković“ u Baru koja takođe posluje u sastavu Kulturnog centra u Baru. Delegaciju je primila direktorica Kulturnog centra, Aleksandra Nikezić Grabež, a sastanku je prisustvovala Sonja Lalević, rukovoditeljka Biblioteke. Konstatovano je da Biblioteka postiže odlične rezultate na svim poljima. Za posebnu pohvalu je činjenica da nabavka građe prati sve potrebe i zahtjeve korisnika, jer budžet koji se izdvaja za tu namjenu može da zadovolji ovaj bitni segment bibliotečke djelatnosti. Rukovoditeljka Lalević je istakla da postoji izvjestan problem što se tiče smještaja građe kao i posebnog prostora za kulturne manifestacije i radionice. Tu je direktorica Centra navela da se unutrašnjom preraspodjelom prostorija kao i korištenjem amfiteatra u Domu kulture.

Direktorica Nacionalne biblioteke je izrazila zadovoljstvo rezultatima koje postiže barska biblioteka. Prisutne je obavijestila o inicijativi odnosno planovima za uključenje svih školskih biblioteka u Crnoj Gori  u bibliotečko-informacioni sistem COBISS.CG, i tu je apostrofirala značaj matične službe narodnih biblioteka koje treba da animiraju školske biblioteke u dijelu uključenja u sistem. Na području barske opštine egzistira nekoliko školskih biblioteka koje bi sigurno mogle da se uključe u sistem već u prvoj fazi.