Prvobitni sajt NBCG: old.nb-cg.me

Registar organa i institucija na državnom i lokalnom nivou

ČAST RANJENA ŽEŽE HRABRA PRSA

Sinoć je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore “Đurđe Crnojević” otvorena izložba pod nazivom “Čast ranjena žeže hrabra prsa”, čije su autorke Danijela Radulović i Marija Mašanović. 

Izložba je upriličena povodom 140 godina od rođenja dr Pera Šoća, a svečano je otvorena od strane Nj. E. An Mari Maske, ambasadorke Francuske u Crnoj Gori.

Prisutnima su se obratili Dragica Lompar, direktorica biblioteke i Mirko Stanić, potpredsjednik Skupštine Prijestonice Cetinje. Nešto više o konceptu izložbe i plakatima koje je izradila akademska umjetnica Sandra Đurović rekla je jedna od autorki, Danijela Radulović. Pojasnila je da je ovom prilikom “po prvi put u javnosti izložen legat koji predstavlja značajan izvor podataka o životu dr Pera Šoća, njegovom radu i odanosti crnogorskoj kulturnoj baštini.”

Izložba je podijeljena u 16 cjelina i svaka od njih govori o radu i

interesovanjima čovjeka koji je svoj život na različite načine posvetio Crnoj Gori. Autorke su se trudile da zaostavštinu dr Pera Šoća i njegov život i rad približe javnosti i podstaknu ljude na nova istraživanja.

Ukazale su i na “životne epizode koje govore o teškim i tužnim trenucima njegove porodice i njega lično. Trenutke u kojima je ČAST RANJENA I ŽEŽE HRABRA PRSA.”

“Interesantno je da Pero Šoć je, potvrđuje njegova lična arhiva, posebnu pažnju posvetio dokumentovanju i čuvanju različite građe koja se odnosi na rodnu stranu

istorije Crne Gore. Tekstovi i lične zabilješke o ženama, isječci iz štampe (novina), crteži koje je prikupljao potvrđuju da je značajnu pažnju pridavao rodnim pitanjima. To ga svrstava u vjerodostojne i veoma emancipovane hroničare svakodnevnog života, karaktera, obrazovanja i hrabrosti žena u Crnoj Gori. Način na koji pisao jasno ukazuje na postojanje svijesti o rodnoj ravnopravnosti.” - kazala je Radulović.

U programu su učestvovali i studenti Fakulteta dramskih umjetnosti, Anđela Marunović i Miloš Kašćelan, koji su čitali odabrana pisma princeze Ksenije Petrović Njegoš i dr Pera Šoća.

Izložbu je moguće pogledati u zgradi bivšeg Francuskog poslanstva na Cetinju.